Neunburg vorm Wald

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Neunburg vorm Wald
Radnice města Neunburg vorm Wald
Radnice města Neunburg vorm Wald
Neunburg vorm Wald – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška398 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměBavorsko
Vládní obvodHorní Falc
Zemský okresSchwandorf
Neunburg vorm Wald
Neunburg vorm Wald
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha110,16 km²
Počet obyvatel8 413 (2022)[1]
Hustota zalidnění76,4 obyv./km²
Správa
Statusměsto
StarostaMartin Birner (CSU)
Oficiální webwww.neunburg.de
Telefonní předvolba09672
PSČ92431
Označení vozidelSAD
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Neunburg vorm Wald je město v německé spolkové zemi Bavorsko, v zemském okrese Schwandorf ve vládním obvodu Horní Falc. Město na řece Švarcavě s více než 8000 obyvateli je středně velkým obchodním centrem a také sídlem správní obce Neunburg vorm Wald.

Město leží v přírodním parku Hornofalcký les, v blízkosti jezera Eixendorf. V roce 2017 oslavil Neunburg tisící výročí svého založení. Je známé památkově chráněným historickým centrem se Starým hradem a každoročním festivalem pod širým nebem "Vom Hussenkrieg". Kromě toho bylo v roce 1997 Neunburským memorandem založeno Sdružení měst s husitskou historií a tradicí, jehož členem je 18 měst v České republice a Německu.

Ve městě se nachází základní škola a dvě střední školy, gymnázium Neunburg a Gregor-von-Scherr-Realschule. V Neunburgu je také odborné učiliště pro zemědělské a lesnické obory s internátem. K dalším vzdělávacím příležitostem v regionu patří pobočka vzdělávacích středisek pro dospělé Schwandorf-Land a městská hudební škola ve starém zámku.

Nová budova Schwarzachtalhalle, otevřená v roce 2012, je ústředním bodem kulturních akcí v regionu. Město a jeho okolí jsou významným příkladem měkkého cestovního ruchu ve východním Bavorsku. Ve čtvrti Hofenstetten se nachází restaurace "Obendorfers Eisvogel", která byla v roce 2020 oceněna dvěma michelinskými hvězdami.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Neunburg vorm Wald leží v nadmořské výšce 398 m na skalnaté plošině v údolí Švarcavy v regionu Hornofalcký les.

Sousední obce[editovat | editovat zdroj]

Neunburg vorm Wald sousedí s následujícími obcemi od severu: Altendorf, Schwarzhofen, Dieterskirchen, Thanstein v okrese Schwandorf, Rötz v okrese Cham a Bodenwöhr, Wackersdorf, Schwarzenfeld a Schwarzach bei Nabburg v okrese Schwandorf.

Růžice kompasu Schwarzach bei Nabburg
Schwarzach bei Nabburg
Altendorf (Oberpfalz)
Altendorf
Schwarzhofen
Schwarzhofen
Dieterskirchen
Dieterskirchen
Thanstein
Thanstein
Růžice kompasu
Schwarzenfeld
Schwarzenfeld
Sever Rötz
Rötz
Západ   Neunburg vorm Wald   Východ
Jih
Wackersdorf
Wackersdorf
Bodenwöhr
Bodenwöhr
10 km
Neukirchen-Balbini
Neukirchen-Balbini

Historie[editovat | editovat zdroj]

Od počátku do 18. století[editovat | editovat zdroj]

Údolí řeky Švarcavy bylo osídleno již v rané historii. Nejstarší doložené osídlení se nachází v oblasti dnešní čtvrti Am Aign nedaleko břehů řeky Švarcavy. Zmínky z karolinské doby dokládají polohu panství v bavorské Nordgau. Obec se skládala z dřevěného opevnění a kostela svatého Jakuba se hřbitovem. Kolem roku 900 byl postaven nový hrad s příkopem, který dal obci jméno Neunburg vorm Wald. První písemná zmínka o obci pochází z 28. dubna 1017, kdy byla jako Níwnbúrg uvedena v darovací listině, kterou císař Jindřich II. vydal v Ingelheimu bamberskému biskupství. V té době byla spolu s Neunburg vorm Wald darována řada dalších míst v oblasti Nordgau diecézi, která vznikla 1. ledna 1007 z částí Würzburgu a Bamberku.

Ve 12. století se v Neunburgu vorm Wald poprvé jako držitelé léna objevují šlechtické rody z Neunburgu, Ortenburgu a Truhendingenun. V roce 1261 koupil zemské panství Neunburg a Warberg rod Wittelsbachů. Od roku 1289 mělo město tržní práva a od roku 1300 městská práva. K rozvoji města přispěla jeho poloha na obchodní a vojenské stezce do Čech.

Za vlády Ruprechta II. se Neunburg vorm Wald stal v roce 1354 rezidenčním městem palatinského rodu Wittelsbachů. Hrad byl přestavěn a městu bylo uděleno právo várečné. Ruprecht III. založil v roce 1398 první špitál. Jeho syn hrabě palatin Johann z Neunburgu vorm Wald, zakladatel vedlejší linie palatinské dynastie Wittelsbachů, se zasloužil o další rozkvět města. Zemřel v roce 1443 v klášteře Kastl a byl pohřben v Neunburgu vorm Wald. Po jeho smrti začal hospodářský úpadek města.

Během reformace se Neunburg vorm Wald stal na tři generace evangelicko-luteránským městem. Za třicetileté války během rekatolizace v Bavorsku bylo město v roce 1634 obsazeno protestantskými vojenskými jednotkami Švédů a v roce 1641 obléháno císařskou armádou. V následujících letech počet obyvatel ve městě zničeném válkou prudce klesal. V roce 1705 byla Horní Falc ve válce o španělské dědictví obsazena vojsky habsburské monarchie. Povstání organizované farářem Florianem von Millerem proti nucenému náboru žoldnéřů v údolí Švarcavy bylo neúspěšné. V roce 1722 byl založen klášter Neunburg vorm Wald, sekularizovaný v roce 1803. V roce 1742, během války o rakouské dědictví, byl Neunburg vorm Wald obléhán pandury pod vedením Franze von der Trenck.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. register of German municipalities (2022). 21. září 2023. Dostupné online. [cit. 2023-10-07]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]