Voják svobody

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Voják svobody
Chybí zde svobodný obrázek
Základní údaje
AutorBorys Jurijovyč Krylov
Rok vzniku2018
Popis
Materiálbronz
Umístění
UmístěníSenamiestis (Kaunas)
StátLitvaLitva Litva
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Voják svobody nebo Rytíř svobody, litevsky Laisvės karys či Vytis, je bronzová plastika/památník znázorňující rytíře na koni. Nachází se u hradu Kaunas a sochy Kanklininkas, na levém břehu řeky Neris, ve čtvrti Senamiestis (Staré město) krajského města Kaunas v Kaunaském kraji v Litvě.

Historie a popis pomníku[editovat | editovat zdroj]

Plastika vznikla ke 100. výročí obnovení litevské nezávislosti a instalována byla dne 5. července 2018, tj. v předvečer litevského Dne státnosti. Jezdeckou plastiku v nadživotní velikosti, znázorňující státní znak Litvy (Vytis), vytvořil tým ukrajinských a litevských sochařů Oles Sydoruk (Олесь Сидорук), Boris Krylov (Борис Крилов) a Arūnas Sakalauskas. Výška sochy je téměř 7 m. Rytiř je ve středověkém brnění vyzbrojen mečem a štítem. Kůň se vzpíná. Tvář rytíře je vytvořena podle vzhledu litevského národního hrdiny, kterým byl Romas Kalanta (1953–1972). Na místě se také občasně konají oslavy a další kulturní akce.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Malá kopie pomníku existuje také na nádvoří litevského velvyslanectví na Ukrajině.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Laisvės karys. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. Skulptūra "Laisvės karys" | pamatykLietuvoje.lt - kelionių po Lietuvą portalas. www.pamatyklietuvoje.lt [online]. [cit. 2022-09-16]. Dostupné online. 
  3. Prieglobsčio užteks visiems: Kauno rajono žirgyne apsigyvens „Laisvės kario“ prototipas. Kas vyksta Kaune [online]. An, 19 Bal 2022 12:13:03 +0000 [cit. 2022-09-16]. Dostupné online. (litevsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]