Varhošťský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Varhošťský potok
pramen Varhošťského potoka
pramen Varhošťského potoka
Základní informace
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí4-10-03-124
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Olomoucký kraj)
Úmoří, povodí
Černé moře, Dunaj, Morava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Varhošťský potok je horský potok, který pramení na horním konci zaniklé německé vesnice Varhošť mezi kopci Radeška, Fidlův kopec a Strážisko v Oderských vrších (subprovincie pohoří Nízký Jeseník) ve vojenském újezdu Libavá v okrese Olomouc v Olomouckém kraji.

Potok nejprve teče přibližně jiho-jihozápadním směrem přes Varhošť se zaniklým vodním mlýnem[1][2] a za Varhošťem je přehrazen Varhošťským rybníkem (původně protipožární nádrž ze 60. let 20. století).[3] Následně vtéká do údolí Stoupy a Hadovec, která se nacházejí na západ od Mlýnského kopce. Potok pak opouští vojenský újezd Libavá, stáčí se k jiho-jihovýchodu, opouští Oderské vrchy a nad Velkým Újezdem se vlévá zprava do říčky Olešnice (přítok Morávky) (povodí řeky Moravy).

Horní část toku potoka se nachází ve vojenském prostoru a tak je bez povolení nepřístupná. Ale obvykle jedenkrát ročně může být potok a jeho okolí přístupné veřejnosti v rámci cyklo-turistické akce Bílý kámen.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Pramen Varhošťského potoka se nachází blízko pramene potoka Hluboček (přítok řeky Bystřice). Vzdálenost mezi nimi je cca 480 m.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Varhošťský mlýn; Haslichtermühle | Vodnimlyny.cz. vodnimlyny.cz [online]. [cit. 2021-06-29]. Dostupné online. 
  2. MACHALLA, Jindřich. Kronika Libavska. 6. vyd. [s.l.]: Ing. Hana Martínková, duben 2018. 544 s. ISBN 978-80-270-3568-7. 
  3. Zájezd do vojenského prostoru Libavá. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]