Všechovice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Všechovice
Zámek ve Všechovicích
Zámek ve Všechovicích
Základní informace
Slohbarokní
Výstavba17. století
MateriálZdivo
Další majiteléŽelečtí z Počenic
Současný majitelJaroslav Mikl
Poloha
AdresaVšechovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky20621/8-607 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Všechovice je zámek v obci Všechovice v okrese Přerov z počátku 17. století, který byl postaven na místě středověké tvrze ze 14. století. Zámek je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ve Všechovicích se od 14. století připomíná tvrz, kterou roku 1583 zakoupil Jan starší Želecký z Počenic. Jan starší Želecký z Počenic nechal kolem roku 1600 na místě středověké tvrze vystavět nový zámek. Želečtí také u zámku založili park a v roce 1770 k zámku přistavěli nové, barokní křídlo. Do dnešní podoby byl zámek upraven kolem roku 1808. Po roce 1945 získala všechovický zámek obec, která v něm zřídila základní školu. Po několika letech byla škola přesunuta do nové budovy a zámek začal chátrat. V současnosti zámek vlastní brněnský podnikatel Jaroslav Mikl, který se věnuje jeho rekonstrukci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-12-12]. Identifikátor záznamu 131462 : Zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Pohled na zámek z parku