Věznice Vinařice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Věznice Vinařice
Vjezd do věznice
Vjezd do věznice
Poloha
AdresaVinařice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Věznice Vinařice
Věznice Vinařice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Věznice Vinařice je nápravné zařízení, které stojí nedaleko středočeské obce Vinařice v okresu Kladno. Je profilována jako věznice s ostrahou a s dozorem, je zde speciální oddělení pro mentálně retardované odsouzené a oddělení bezdrogové zóny. Celková kapacita je 890 vězňů, kteří jsou umístěni celkem ve 23 oddílech o 160 ložnicích. V průměru jsou ubytováni po šesti odsouzených na jedné ložnici. Ve věznici je celkem 350 pracovních míst, z toho je 212 určeno pro příslušníky Vězeňské služby.

V těsném sousedství je bývalý černouhelný důl, nyní hornický skanzen Mayrau.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V letech 19451947 byl ve Vinařicích vybudován tábor válečných zajatců a v letech 19491955 sloužily tyto prostory jako tábor nucených prací. Historie věznice se datuje od roku 1955, kdy bylo tajným rozkazem Ministerstva vnitra č. 189/1955 rozhodnuto o zřízení věznice ve Vinařicích. Věznice byla určena pouze pro odsouzené muže ve II. nápravně výchovné skupině.

Mezi roky 19701980 prošla původní budova věznice rozsáhlou rekonstrukcí směřující k její modernizaci. Bylo zde umístěno až 2000 vězňů a většina pracovala v přilehlých dolech a těžkém průmyslu. Od 90. let prochází věznice dalšími změnami. V roce 1993 byla otevřena nová budova pro 400 odsouzených.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]