Tunel Sáva-Dunaj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Místo pravděpodobného západního portálu tunelu.

Tunel SávaDunaj (srbsky Тунел Сава–Дунав) je název pro připravovaný/projektovaný silniční tunel, který má spojit sávský a dunajský břeh Bělehradu, hlavního města Srbska a snížit tak intenzitu dopravy ve středu města[1] (ulice Kneza Miloša a Takovska) a umožnit vznik nových pěších zón.[1]

Název stavby je provozní a odpovídá přibližnému trasování.

Cena dlouhodobě zamýšleného tunelu se pohybuje okolo 100 milionů eur.[2] Jeho trasování bylo zvažováno v řadě variant. Předpokládá se, že tunel spojí sávský břeh v místě, kde je vyústěn Starý sávský most do Karađorđevy ulice s dunajským v prostoru Pančevského mostu, resp. u budovy policejního velitelství.[2] Pro výstavbu tunelu bude na sávské (místní část Savamala zbourána část parku. Tunel povede pod památkově chráněným domem rodiny Najdanovićů.[3] Výstavbu mostu má zrealizovat společnost Power China v celkové výši 150 milionů EUR.[4]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BEOGRAD DOBIJA TUNEL ISPOD SAVE I DUNAVA: Evo gde će mu biti ULAZ, a gde IZLAZ. kurir.rs [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. a b Sve izvesnija gradnja BG tunela između Savske i Dunavske padine - 10 stvari koje bi trebalo da znate njemu. ekapija.com [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky) 
  3. Kako će se spojiti Savamala i Dorćol. mondo.rs [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky) 
  4. Šapić pravi „Mali metro“: Novi Savski most i tunel od Karađorđeve ulice do Dunavske padine za dve i po godine od sada. danas.rs [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky)