Pančevský most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pančevský most
Základní údaje
KontinentEvropa
StátSrbskoSrbsko Srbsko
Komunikaceevropská silnice E70
Dopravasilniční a železniční
PřesDunaj
Otevřen7. listopadu 1946
Souřadnice
Parametry
Délka1 075 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pančevský most, pohled přes řeku Dunaj

Pančevský most (srbsky v cyrilici Панчевачки мост, v latince Pančevački most, lidově Панчевац/Pančevac) je železniční a silniční most přes řeku Dunaj, který zajišťuje spojení Bělehradu a nedalekého sedmdesátitisícového Pančeva. Je dlouhý 1526 m.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavba byla zahájena v roce 1933[1] a most byl otevřen v roce 1935 a nesl jméno krále Petra II. Karađorđeviće.[2] Financování bylo zajištěno z válečných reparací, které meziválečné Německo platilo tehdejší Jugoslávii.[2]

Most byl záměrně zničen během nacistické invaze v dubnu 1941 jugoslávskou armádou. Cílem bylo zbrzdit postup nepřátelských vojsk.[2] Během německé okupace Bělehradu byl pro potřeby invazních sil částečně obnoven, ale v roce 1944 při bombardování znovu poničen.[1] V roce 1946 byl most obnoven a první vlak po něm přejel symbolicky dne 7. listopadu, na výročí Říjnové revoluce v Rusku. Obnovu realizoval Sovětský svaz, který sice o toto neměl zájem, ale Tito osobně za most intervenoval.[1] Jugoslávský maršál jej pojmenoval jako Most Rudé armády (srbsky Most Crvene armije), ale tento název se mezi veřejností nerozšířil.

V 2. dekádě 21. století byl most v nevyhovujícím technickém stavu a prochází rekonstrukcí, která byla ukončena v roce 2016.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c KAKO SMO GRADILI PANČEVAČKI MOST: 16 fotki koje vam niko nikada nije pokazao (FOTO). telegraf.rs [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (maďarsky) 
  2. a b c ZVAO SE MOST KRALJA PETRA II, DANAS JE POZNAT KAO PANČEVAC: Napravljen je pre 84 godine, a ovaj deo istorije o njemu sigurno niste znali. kurir.rs [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]