Tratayenia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTratayenia
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, asi před 86 až 83 mil. let
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
Podřádteropodi (Theropoda)
NadčeleďMegaraptora
RodTratayenia
Porfiri et al., 2018
Binomické jméno
Tratayenia rosalesi
Porfiri et al., 2018
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tratayenia byl rod teropodního dinosaura z kladu Megaraptora, žijícího na území dnešní Argentiny v období pozdní křídy (věk santon, asi před 86 až 83 miliony let). Fosilie dinosaura byly objeveny v sedimentech souvrství Bajo de la Carpa. Typový a jediný dnes známý druh T. rosalesi byl formálně popsán mezinárodním týmem paleontologů v březnu roku 2018.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tratayenia byl značně velký dravý teropod o délce až kolem 10 metrů. Stejně jako ostatní megaraptoři měl zřejmě velké ostré drápy na předních končetinách, které mu mohly sloužit při lovu kořisti.

Systematika[editovat | editovat zdroj]

Tento druh patřil do kladu Avetheropoda a konkrétně Megaraptora, jeho blízkými příbuznými tedy byly rody Maip, Megaraptor, Murusraptor, Aerosteon, Australovenator a Orkoraptor.

Paleoekologie[editovat | editovat zdroj]

Tratayenia obývala prostředí dávné záplavové nížiny a spolu s ní se v daném ekosystému vyskytovalo také množství drobných obratlovců (ještěrů, hadů, želv a praptáků) i krokodýlů a dalších dinosaurů (například sauropod Traukutitan nebo abelisauridní teropod Viavenator). Fosilie byly objeveny ve velmi bohatých sedimentech souvrství Bajo de la Carpa s vysokou biodiverzitou dinosaurů i jiných obratlovců.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOCHA, Vladimír. Nejbohatší geologická souvrství světa. OSEL.cz [online]. 12. března 2021. Dostupné online.  (česky)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Juan D. Porfiri; et al. (2018). "A new megaraptoran theropod dinosaur from the Upper Cretaceous Bajo de la Carpa Formation of northwestern Patagonia". Cretaceous Research. doi:10.1016/j.cretres.2018.03.014.
  • Apesteguía, Sebastián; et al. (2016). "An Unusual New Theropod with a Didactyl Manus from the Upper Cretaceous of Patagonia, Argentina". PLoS ONE. 11 (7). doi:10.1371/journal.pone.0157793

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]