Trường Sa (město)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trường Sa
Buddhistická pagoda
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška0 m n. m.
StátVietnamVietnam Vietnam
ProvincieKhánh Hòa
OkresTrường Sa
Trường Sa
Trường Sa
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha0, 15 km²
Počet obyvatelcca 195[1] (2009)
Etnické složeníVietnamci
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trường Sa je město na území Spratlyho ostrovů, které je nárokováno více státy (konkrétně Vietnamem, Čínou, Tchaj-wanem, Filipínami a Brunejí) ovšem území města Trường Sa je ovládáno Vietnamem. Vietnam řadí Trường Sa ke své provincii Khánh Hòa a k okresu Trường Sa, k němuž řadí všechny jím ovládané Spratlyho ostrovy a jehož je právě Trường Sa hlavním městem. K tomuto okresu patří kromě samotného města Trường Sa i vesnice Song Tử Tây a Sinh Tồn na ostrovech v okolí. Největší ostrov patřící k Trường Sa je Spratlyho ostrov (rozloha 0, 15km2).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Spratlyho ostrov#Historie.
Mapa Spratlyho ostrovů, kde jsou vyznačeny některé ostrovy patřící k Trường Sa, konkrétně Spratlyho ostrov (Spratly island), Amboyna Cay, Alisonův útes (Alison reef) a Holubí útes (Pigeon reef)

V roce 1843 zahlédl Spratlyho ostrov (součást Trường Sa) britský mořeplavec Richard Spratly, po němž se jmenuje jak Spratlyho ostrov tak i Spratlyho ostrovy.[2]

Ostrovy patřící k Trường Sa okupovala nejdříve Francie, poté Japonsko, poté Čínská republika a nakonec Vietnam, který je ovládá dodnes.

Dekretem číslo 65/2007/NĐ-CP z 11. dubna 2007 bylo Trường Sa prohlášeno městem.[3]

V roce 2016 byl Spratlyho ostrov uměle rozšířen, aby zde mohlo být postaveno vojenské letiště s ranvejí o délce 1200 metrů.[4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Město samotné leží na Spratlyho ostrově (vietnamsky: Đảo Trường Sa), kde byla založena vojenská základna s letištěm. Krom letiště je ve městě je přístav, škola, dům kultury, maják nebo pagoda. Kromě hlavního Spratlyho ostrova patří ještě k městu nespočet dalších menších ostrůvků v okolí, například: Amboyna Cay, Barque Canada Reef, Central London Reef, West London Reef, Pearsonův útes, East London Reef, Ladd, Cornwallisův jižní útes, Holubí útes, Alisonův útes a další.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Trường Sa (thị trấn) na vietnamské Wikipedii.

  1. http://www.gso.gov.vn/default_en.aspx?tabid=515&idmid=5&ItemID=10799
  2. HANCOX, D. J.; PRESCOTT, John Robert Victor. A Geographical Description of the Spratly Islands and an Account of Hydrographic Surveys Amongst Those Islands. [s.l.]: IBRU 96 s. Dostupné online. ISBN 978-1-897643-18-1. (anglicky) 
  3. Nghị định 65/2007/NĐ-CP điều chỉnh địa giới hành chính thị xã Cam Ranh Trường Sa Cam Nghĩa huyện Diên Khánh lập huyện xã tỉnh khánh Hòa. thuvienphapluat.vn [online]. [cit. 2019-11-27]. Dostupné online. 
  4. UPDATED: Vietnam Responds with Spratly Air Upgrades. Asia Maritime Transparency Initiative [online]. [cit. 2019-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2019-11-27]. Dostupné online. 
  6. Archivovaná kopie. www.baokhanhhoa.com.vn [online]. [cit. 2019-11-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-14.