Synagoga v Benešově

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Synagoga v Benešově
Chybí zde svobodný obrázek
Místo
MístoBenešov, ČeskoČesko Česko
Architektonický popis
Slohklasicistní architektura
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Synagoga v Benešově byla židovská modlitebna ve středočeském městě Benešov ve stejnojmenném okrese. Nacházela se na parcele při Pražské ulici v historickém centru města a od svého vzniku roku 1845 sloužila jako hlavní ceremoniální centrum zdejší židovské komunity. Po událostech holokaustu a drastickém zmenšení zdejší židovské obce přestala být využívána a roku 1976 byla stržena.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Synagoga byla pro zdejší židovskou obec, čítající několik set členů, postavena jakožto klasicistní budova roku 1845, na pozemku darovaném knížetem Lobkowiczem.[1] Roku 1884 byla rekonstruována a stavebně zvětšena.[2]

Následkem tragických událostí druhé světové války a holokaustu pak došlo k razantnímu zmenšení zdejší židovské obce. Synagoga, ačkoliv přečkala německou okupaci a vyvraždění většiny členů benešovské židovské komunity v koncentračních táborech, po válce již nebyla obnovena. V poválečných letech byla budova po jistou dobu využívaná jako sbor Církve československé husitské,[2] v dalších letech pak chátrala.

V období komunistického režimu v Československu 70. letech 20. století rozhodnuto o demolici řady budov ve městě, včetně synagogy, kvůli nové výstavbě povětšinou panelových domů. Ta byla roku 1976 pyrotechniky odstřelena.[3] Na jejím místě pak vznikl obchodní dům Hvězda.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Benešov-synagoga (Beneschau-Synagoge) - Synagoga v Benešově a zdejší židovské osídlení [online]. zanikleobce.cz [cit. 2012-03-10]. Dostupné online. 
  2. a b BERAN, Ing Pavel. Zaniklé obce po roce 1945. www.zanikleobce.cz [online]. 2006-27-02 [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. 
  3. Benešov - holocaust.cz [online]. holocaust.cz [cit. 2012-03-10]. Dostupné online. 
  4. Židovská synagoga (dnes obchodní dům Hvězda): Témata: Benešov. www.benesov-city.cz [online]. [cit. 2024-05-18]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]