Stanislav Livečka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plk. Stanislav Livečka
Narození5. září 1896
Lipník nad Bečvou
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí7. září 1943
Věznice Plötzensee
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Příčina úmrtípopraven oběšením
Národnostčeská
TitulPlukovník
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Plukovník Stanislav Livečka (5. září 1896 Lipník nad Bečvou[1]7. září 1943 Věznice Plötzensee) byl československý legionář, důstojník a odbojář z období druhé světové války popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Stanislav Livečka se narodil 5. září 1896 v Lipníku nad Bečvou do rodiny koláře Rudolfa Livečky. Po vypuknutí první světové války ještě v době studia na technické reálce narukoval do c. a k. armády a bojoval na ruské frontě, kde padl v červnu 1916 v hodnosti praporčíka do zajetí. Vstoupil do Československých legií, kam byl zařazen v srpnu 1918. Sloužil ve střeleckých plucích, do Československa se vrátil v roce 1919 v hodnosti nadporučíka.

Po návratu zůstal v Československé armádě a postupně se vypracoval do hodnosti plukovníka. Byl autorem vojenských učebnic. Po německé okupaci v březnu 1939 vstoupil do protinacistického odboje v řadách Obrany národa, kde zastával jednu z vedoucích funkcí. Za svou činnost byl v roce 1940 zatčen gestapem, odsouzen k smrti a 7. září 1943 popraven oběšením během tzv. krvavých nocí v berlínské věznici Plötzensee.

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]