Soumarské rašeliniště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Soumarské rašeliniště
Rozloha0,85 km²

Nadřazená jednotkaŠumava
Sousední
jednotky
Malá niva

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Soumarské rašeliniště
Soumarské rašeliniště
PovodíOtava; Vltava
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Soumarské rašeliniště je rašeliniště a naučná stezka zhruba 5 km západně od města Volary v okrese Prachatice v Národním parku Šumava.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rašeliniště se nachází v blízkosti osady Soumarský Most. Rozkládá se na levém břehu Teplé Vltavy, ze severu jej ohraničuje železniční trať Strakonice–Volary a na východě Jedlový potok.[1] Pozemek o rozloze cca 85 hektarů[2] patří městu Volary,[3] oblast o nadmořské výšce od 741 do 750 metrů[2] spravuje Správa NP a CHKO Šumava.[4]

Název oblasti tematicky souvisí se Zlatou stezkou, po níž Šumavu přecházeli soumaři při přepravě soli z tehdejšího samostatného Pasovska do Čech a zemědělských produktů opačným směrem.[2]

Naučná stezka s rozhlednou[editovat | editovat zdroj]

Jde o jedno z několika veřejnosti přístupných šumavských rašelinišť.[2] Od roku 2012 jím vede naučná stezka, otevřená dne 24. května u příležitosti Evropského dne parků.[4] Stezka je jeden a půl kilometru dlouhá a přístupná pouze od června do října[2] z důvodu ochrany silně ohroženého tetřívka obecného.[3] Prochází místy, kde se do roku 2000 průmyslově těžila rašelina, proto byl pro snazší a bezpečné používání vybudován chodník.[4] 85 % financí (86 tisíc eur) se podařilo získat dotaci z programu příhraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Bavorsko.[3] Součástí stezky je také dřevěná vyhlídková věž, vybudovaná v období od září do listopadu 2011. Celkem měří 9,2 m a vyhlídková plošina, ke které vede 31 schodů, se nachází ve výšce 6,2 m.[3] V těsné blízkosti rašeliniště se nachází řada bunkrů lehkého opevnění.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2020-03-08]. Dostupné online. 
  2. a b c d e Soumarské rašeliniště se uzdravuje pomalu. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2020-03-08]. Dostupné online. 
  3. a b c d Vyhlídková věž Soumarské rašeliniště. rozhledny.webzdarma.cz [online]. [cit. 2020-03-08]. Dostupné online. 
  4. a b c Naučnou stezku Soumarské rašeliniště prošli první turisté a nešetřili chválou. České Budějovice [online]. 2012-05-25 [cit. 2020-03-08]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]