Skalní kaple Jana Křtitele

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skalní kaple Jana Křtitele
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský
ObecŠtramberk
LokalitaBotanická zahrada a arboretum Štramberk
Základní informace
Statusskalní kaple
Datum posvěcení23. června 2005
SvětitelOstravsko-opavský biskup František Lobkowicz
Další informace
AdresaŠtramberk, ČeskoČesko Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skalní kaple Jana Křtitele se nachází vedle Pouťové jeskyně v Botanické zahradě a arboretu ve Štramberku v okrese Nový Jičín v Moravskoslezském kraji.

Kaple (netradičně jen obraz umístěný ve skále) je zasvěcena biblickému novozákonnímu proroku Janu Křtiteli. Ústředním tématem kaple je tedy obraz Jana křtitele, který byl uctíván kamenáři (dělníky v lomu) v kapli, která stávala na trase 13 zastavení z Nového Jičína na kopec Kotouč již na počátku 20. století. Tradice putování kamenářů a modliteb u skalní kaple byla živá až do 2. světové války. Po válce se již z politických důvodů nepodařilo tradici obnovit a kaple byla později vyhozena do povětří. Kamenářům se však podařilo obraz Jana Křtitele, patrona kamenářů, zachránit a ukrýt. Autorem obrazu, který znázorňuje mladého Jana Křtitele s ovcí na pozadí se siluetou města Štramberk, je místní rodák Vojtěch Petráš. Kaple vznikla za podpory Petra Pavlíka (majitele botanické zahrady a arboreta), města Štramberk a lomu Kotouč.[1][2]

Dne 23. června 2005 byla kaple vysvěcena Ostravsko-opavským biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Biskup Lobkowicz požehná nalezený obraz a kapličku kamenářů ve Štramberku. www.cirkev.cz [online]. Církev.cz. Dostupné online. 
  2. a b Město Kopřivnice - Kopřivnické noviny ze dne 30.06.2005 - Po téměř čtyřiceti letech má patron znovu svou kapli. www.koprivnice.cz [online]. [cit. 2021-10-18]. Dostupné online.