Sjasstroj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sjasstroj
Сясьстрой
Sjasstroj – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška25 m n. m.
StátRuskoRusko Rusko
Federální okruhSeverozápadní
OblastLeningradská
Sjasstroj
Sjasstroj
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel12 824 (2018)[1]
Správa
Vznik1927
Telefonní předvolba81363
PSČ187420
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sjasstroj (rusky Сясьстрой) je město v Leningradské oblasti v Ruské federaci. Při sčítání lidu v roce 2010 měl přes třináct tisíc obyvatel.

Poloha a doprava[editovat | editovat zdroj]

Sjasstroj leží na jihovýchodním břehu Ladožského jezera u ústí Sjasu. Od Petrohradu, správního střediska oblasti, je vzdálen přibližně 140 kilometrů východně. Nejbližší jiná města v okolí jsou Novaja Ladoga patnáct kilometrů západně a Volchov šestadvacet kilometrů jihozápadně.

Město leží na dálnici R21, která sem vede z Petrohradu přes Šlisselburg a pokračuje přes Petrozavodsk a Kandalakšu do Koly.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Z roku 1572 se dochovala první písemná zmínka o velké osadě Sjassky Rjadki, která stála na místě budoucího města Sjasstroj. V osadě vzkvétal obchod, zejména s rybami a dřevem. V roce 1702 byly na řece Sjas založeny loděnice a vyráběly se zde i lodě pro ruskou Baltskou flotilu.[2]

Další etapa rozvoje osady je spojena se vznikem plavebních kanálů podél jižního pobřeží Ladožského jezera. Tyto kanály se zachovaly a dodnes fungují. V této době se v osadě objevilo nové řemeslo - tažení lodí průplavy pomocí koní.[2]

Nový život regionu je spojen s výstavbou v letech 1925 až 1928 sovětského celulózového a papírenského průmyslu. Dne 18. července 1926 byl položen základní kámen Sjasské továrny. Dne 16. května 1927 bylo schváleno vytvoření pracovní osady Sjasstroj, která byla přejmenována k poctě budování průmyslu v osadě. Tento datum je v Sjasstroji slaven jako den založení města.[2]

Od roku 1992 je Sjasstroj městem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sjasstroi na německé Wikipedii.

  1. 26. Численность постоянного населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2018 года. Federální služba státní statistiky. Dostupné online. [cit. 2019-01-23].
  2. a b c НАХРАПОВ, Богдан. О городе Сясьстрой. SyasNews - новости Волховского района и Ленинградской области [online]. [cit. 2022-10-13]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]