Simon Kirke

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Simon Kirke
Simon Kirke v roce 1976
Simon Kirke v roce 1976
Základní informace
Rodné jménoSimon Frederick St George Kirke
Narození28. července 1949 (74 let)
Anglie Londýn, Anglie
Žánryhard rock, blues-rock
Povoláníhudebník, skladatel
Nástrojebicí
Aktivní rokyod 1966 - dosud
VydavatelAtlantic Records
Příbuzná témataFree
Bad Company
DětiJemima Kirke
Lola Kirke
Domino Kirke
Významný nástroj
Hayman
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Simon Frederick St George Kirke (* 28. července 1949 Londýn) je anglický rockový bubeník, známý ze svého působení ve skupinách Free a Bad Company.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Lambeth Hospital v jihovýchodním Londýně. Své mládí prožil na hranici s Walesem. Po dokončené školy v 17 letech se vrátil zpět do Londýna a začal si hledat místo bubeníka na právě se rozvíjející bluesové scéně. Když potkal Paul Kossoffa, který hrál ve skupině Black Cat Bones, nabídl se jako bubeník a hrál s nimi šest měsíců. Kromě jiných, hrál nejraději na bicí značky Hayman.

Simon a Paul skupinu Black Cat Bones opustili a společně s Paulem Rodgersem a Andy Fraserem založili skupinu Free. V době své pětileté existence měli Free značný vliv na mnoho skupin po obou stranách Atlantiku. Jejich největší hit "All Right Now" napsal společně v roce 1970 s Paulem Rodgersem. Společnost ASCAP v roce 1990 tuto píseň označila jako hit číslo jedna v mezinárodním měřítku, protože jenom v samotných Spojených státech ji rádia vysílala milionkrát. Tato píseň byla důležitou součástí formování soundu britských blues-rockových skupin. V té době patřili Free a Led Zeppelin k nejžádanějším britským skupinám. Free vydali pět špičkových alb, ve kterých byly kombinovány styly blues, balada a rock. V roce 2000, kdy byla píseň "All Right Now" hrána v britských rozhlasových stanicích již více než dvoumiliónkrát, dostal Simon Kirke od British Music Industry cenu „Multi Million Award“.

Po rozpadu skupiny Free v roce 1973, Simon a Paul Rodgers se znovu setkali a založili skupinu Bad Company. Přidal se k nim Mick Ralphs (Mott the Hoople) a baskytarista Boz Burrell (King Crimson). Bad Company se stali jednou z nejžádanějších skupin s prodejem kolem 30 milionů singlů a alb.

Když Bad Company v roce 1982 skončili, Kirke krátce působil ve skupině Wildlife a do Bad Company se vrátil po jejich znovusjednocení v roce 1986.

Působil na turné ve skupině Ringo Starra All Star Band. Byl též uznávaným skladatelem, v roce 2005 vydal Seven Rays of Hope. Pracoval též s umělci jako Wilson Pickett, Bo Diddley, Ray Charles, Jerry Lee Lewis, Keith Richards, Ronnie Wood a Eric Clapton.

V roce 1980 hrál Kirke s bubeníkem Led Zeppelin John Bonhamem ve dvou písních Led Zeppelin na Mnichovském koncertě.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Free[editovat | editovat zdroj]

Kossoff Kirke Tetsu Rabbit[editovat | editovat zdroj]

Bad Company[editovat | editovat zdroj]

Solo[editovat | editovat zdroj]

  • Seven Rays of Hope (2005)
  • Filling the Void (2011)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Simon_Kirke na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]