Silnice II/215

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Silnice II/215
Mapa
Map
Základní údaje
ProvozovatelPlzeňský kraj
ZačátekNová Hospoda, Plzeň
KonecBolevec, Plzeň
Celková délka5,9 km
StátČeskoČesko Česko
Region
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Silnice II/215 je česká silnice II. třídy na území Plzeňského kraje. Tvoří západní obchvat Plzně. Obchvat byl původně značen jako část silnice II/605, po dokončení II. etapy obchvatu v únoru 2023 byla celá silnice přeznačena na II/215, v celé délce je silnice pojmenována jako Regensburská ulice.

Obchvat je postaven v polovičním profilu se stavebními úpravami umožňující výhledově rozšíření komunikace.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Silnice začíná na okružní křižovatce se silnicí I/26 (Domažlická třída), následně mostem překonává Slovanské údolí s Vejprnickým potokem, silnicí II/203 a železniční tratí do Domažlic. Poté prochází mezi Křimicemi a Skvrňany a obchvat je překonán mostem železniční trati do Chebu. Silnici II/605 překonává na mimoúrovňové křižovatce, načež přechází údolí Mže po cca 1 km dlouhé estakádě. Další mimoúrovňové křížení se spolu s ekodukty nachází u Radčic. Úsek obchvatu končí na okružní křižovatce se silnicí I/20 „u Globusu“.

Původní použití čísla silnice[editovat | editovat zdroj]

Půovdně byla jako silnice II/215 označena komunikace na území Karlovarského kraje,[1] která vedla od Mariánských Lázní (od silnice II/230) do Velké Hleďsebe (k silnici I/21). Byla dlouhá 8,1 km. Silnice byla[kdy?] degradována na silnice nižších tříd (největší část na silnici III/2114).[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mariánské lázně - II/215 - ul. Hlavní třída [online]. [cit. 2020-05-21]. Dostupné online. 
  2. ArcGIS Web Application. geoportal.rsd.cz [online]. [cit. 2020-05-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-11-12. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]