Silbo gomero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Silbo gomero
Ostrov La Gomera na mapě Kanárských ostrovů
Ostrov La Gomera na mapě Kanárských ostrovů
RozšířeníŠpanělskoŠpanělsko Španělsko, ostrov La Gomera
Počet mluvčíchneznámý
Klasifikace
Postavení
Regulátornení stanoven
Úřední jazyknení úředním
Kódy
ISO 639-1není
ISO 639-2není
ISO 639-3není
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Silbo gomero (v překladu gomerské hvízdání, nazýváno též El Silbo) je hvízdací jazyk používaný na ostrově La Gomera na Kanárských ostrovech. Jedná se o místní nářečí španělštiny, přičemž se místo slov používá hvízdání. Používají ho místní zemědělci na komunikaci v úzkých a hlubokých údolích na Gomeře. Silbo gomero umožňuje komunikovat až na vzdálenost 5 kilometrů.[1] V roce 2009 byl organizací UNESCO vyhlášen mistrovským dílem ústního a nehmotného dědictví lidstva.

Ukázka Silbo Gomero

Silbo gomero je také používáno jako atrakce pro turisty, kteří navštíví ostrov La Gomera.[2]

Člověku, který používá silbo gomero se říká silbador.

Jedno z údolí na Gomeře

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hvízdáním se dorozumívali už Guančové, původní obyvatelé Kanárských ostrovů berberského původu. Hvízdáním se tehdy kromě La Gomery dorozumívali i na některých dalších Kanárských ostrovech (El Hierro, Tenerife a Gran Canaria), ale do dnešních dní vydržel jen na Gomeře (na Hierru se ovšem používal až do roku 1976).

Na Gomeře se ovšem v 50. letech 20. století začalo od používání Silbo gomera upouštět, důvodem bylo stěhování zemědělců do měst a vynález telefonu. Obnova jazyka začala začátkem 90. let. Roku 2009 byl organizací UNESCO vyhlášen mistrovským dílem ústního a nehmotného dědictví lidstva.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Silbo Gomero na anglické Wikipedii.

  1. BUSNEL, RENÉ GUY,. Whistled languages. Berlin: [s.n.] 117 s. Dostupné online. ISBN 0-387-07713-8, ISBN 978-0-387-07713-0. OCLC 2121677 
  2. UNESCO - Whistled language of the island of La Gomera (Canary Islands), the Silbo Gomero. ich.unesco.org [online]. [cit. 2019-12-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]