Sandra Nováková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sandra Nováková
Sandra Nováková na novinářské konferenci seriálu Neviditelní
Sandra Nováková na novinářské konferenci seriálu Neviditelní
Narození15. dubna 1982 (42 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materPražská konzervatoř
ChoťVojtěch Moravec (od 2022)
PříbuzníAdam Novák (sourozenec)
SídloPraha
Významné roleKarolína (Pusinky)
Gábina Šímová (Ordinace v růžové zahradě)
MUDr. Alexandra (Saša) Růžičková (Modrý kód)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sandra Nováková (* 15. dubna 1982 Praha) je česká herečka. Již v dětství účinkovala se svým bratrem Adamem Novákem mezi hlavními postavami televizního seriálu Bylo nás pět. Po dalších dětských a dospívajících rolích získala jednu z hlavních úloh ve filmu Pusinky, vedlejší roli v Protektorovi a další. Později začala spolupracovat také se svým partnerem, režisérem Vojtěchem Moravcem. Hostovsky působila v různých divadelních scénách.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Má 3 starší bratry. V dětství zpívala v Dismanově rozhlasovém souboru. V osmi letech hrála v televizním seriálu Správná šestka. Jako dítě vystupovala i v televizních reklamách, např. na Foresbank.

Vystudovala hudebně-dramatické oddělení na Pražské konzervatoři. Divadlu se věnuje jako herečka „na volné noze“ – hostovala v Divadle pod Palmovkou, v Divadle Rokoko a také v A studiu Rubín. V Malostranské besedě uvádí svůj vlastní pořad Barování, jehož moderátorem je herec Filip Rajmont.

S Petrou Nesvačilovou založila šansonovo-jazzové večery, kde také zpívají.[zdroj?] V roce 2015 se stala jednou z tváří Jsme v tom společně, kampaně iniciativy HateFree Culture.[1][2][3] Přítelem byl o 11 let starší filmový producent Jan Nejedlý, s nímž se na začátku roku 2013 rozešla. V prosinci 2015 přivedla ve FN Motol na svět syna Mikuláše, jehož otcem je hereččin tehdejší snoubenec(a od června 2022 manžel) Vojtěch Moravec.[4]

S partnerem Vojtěchem Moravcem během léta 2020 natočila film Matky, k němuž rovněž spolu s Moravcem napsala scénář. Ve filmu si zahrála se svým synem a s herečkami Hanou Vágnerovou, Petrou Hřebíčkovou a Gabrielou Marcinkovou ztvárnily čtveřici kamarádek.[5] S Moravcem rovněž spolupracovala o dva roky později na komedii Hádkovi, k níž dvojice napsala scénář a Nováková si v ní zahrála jednu z hlavních rolí.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SLÍŽEK, David. Postřílet, utopit, zakopat. Kampaň se zaměřila na nenávist v online diskusích. Lupa.cz [online]. [cit. 2020-07-27]. Dostupné online. 
  2. TISCALI. Proč má Martin Rota berle? Rozhovor pro Booom.cz. Booom.cz [online]. [cit. 2020-07-27]. Dostupné online. 
  3. Czech Republic: New campaign combats hate online. romea.cz [online]. [cit. 2020-07-27]. Dostupné online. 
  4. BERANOVÁ, Kristýna. Sandra Nováková se pochlubila synem: Co prožívala těsně po jeho NAROZENÍ?. Šíp [online]. 2015-12-16 [cit. 2015-12-17]. 
  5. SEZNAM.CZ. Sašu z Modrého kódu nepoznáte: Sandra Nováková se hodila do gala, na párty si nasadila i paruku. www.super.cz [online]. [cit. 2020-07-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]