Rybník Strašidlo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Rybník Strašidlo
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
Přírodní památka Rybník Strašidlo
Přírodní památka Rybník Strašidlo
Základní informace
Vyhlášení6.11.2013
VyhlásilKrajský úřad Královéhradeckého kraje
Nadm. výška273 m n. m.
Rozloha3,32 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresJičín
UmístěníKovač
Souřadnice
Rybník Strašidlo
Rybník Strašidlo
Další informace
Kód5807
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Rybník Strašidlo je přírodní památka nalézající se asi 0,8 km jihozápadně od obce Kovač v okrese Jičín zahrnující lesní rybník Strašidlo a okolní zamokřené pozemky. Oblast spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Cílem ochrany je zajištění stabilní populace kuňky ohnivé (Bombina bombina) a dalších chráněných druhů obojživelníků – čolka obecného (Triturus vulgaris), ropuchy obecné (Bufo bufo), skokana štíhlého (Rana dalmatina), skokana skřehotavého (Rana ridibunda) a skokana ostronosého (Rana arvalis).

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Vodní plocha rybníka je v mělkých částech silně zarostlá jak vegetací úzkolistých rdestů, tak vegetací litorálních a obojživelných druhů; například v rozsáhlých porostech se vyskytuje psárka plavá (Alopecurus aequalis), hojně též halucha vodní (Oenanthe aquatica), žabník jitrocelovitý (Alisma plantago-aquatica), zevar jednoduchý (Sparganium emersum).

Vegetaci úzkolistých rdestů tvoří rdest vláskovitý (Potamogeton trichoides), dále rdest maličký (Potamogeton pusillus) a rdest hřebetnitý (Potamogeton pectinatus). Dále se zde vyskytuje též šejdračka bahenní (Zannichellia palustris).

Břehové porosty tvoří monocenózy rákosu (Phragmites australis). Na jejich okrajích (mezi rákosem a lesními porosty) se vyskytuje několik charakteristických vlhkomilných druhů jako například třtina šedavá (Calamagrostis canescens), ostřice pobřežní (Carex riparia), ostřice měchýřkatá (Carex vesicaria), kosatec žlutý (Iris pseudacorus).

V okolí rybníka rostou starší kultury dubu s hojnou příměsí habru, lísky a lípy srdčité. Bohatý podrost je tvořen běžnými lesními druhy; ptačinec velkokvětý (Stellaria holostea) a sasanka hajní (Anemone nemorosa). Z dalších druhů je možno uvést hrachor černý (Lathyrus niger), svízel lesní (Galium sylvaticum), brčál menší (Vinca minor) a konvalinku vonnou (Convallaria majalis).

Na ploše PP byly v kategoriích ohrožených druhů (C3) a druhů vyžadujících další pozornost (C4) zaznamenány tyto: Ostřice česká (Carex bohemica) (C4), Ostřice pobřežní (Carex riparia) (C4), Okřehek trojbrázdý (Lemna trisulca) (C4), Rdest vláskovitý (Potamogeton trichoides) (C3), Skřípinec jezerní (Schoenoplectus lacustris) (C4), Žluťucha lesklá (Thalictrum lucidum) (C3).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19].
  2. Nationally designated areas (CDDA). Dostupné online. [cit. 2021-06-26].

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]