Libosad – obora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Libosad – obora
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
Přírodní památka Libosad - obora
Přírodní památka Libosad - obora
Základní informace
Vyhlášení6. listopad 2013
VyhlásilKrajský úřad Královéhradeckého kraje
Nadm. výška282–304 m n. m.
Rozloha42,24 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresJičín
UmístěníJičín
Souřadnice
Libosad - obora
Libosad - obora
Další informace
Kód5806
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Přírodní památka Libosad – obora se nachází na území města Jičín. Chráněné území se skládá ze čtyř částí a to čtyřřadé lipové aleje, parku Libosad, Valdické obory a nakonec židovského hřbitova s lesním porostem podél břehů Valdického potoka. Hlavním předmětem ochrany je populace ohroženého páchníka hnědého (Osmoderma eremita). Páchník hnědý je saproxylofág (živí se odumřelou dřevní hmotou) preferující osluněné dutiny, a proto ho lze často nalézt v solitérních stromech či alejích. Prioritou ochrany je tedy zachování těchto biotopů, aby byl zachován přirozený areál rozšíření tohoto zvláště chráněného druhu.[3] Území je zároveň stejnojmennou evropsky významnou lokalitou.[4] V přírodní památce se rovněž vyskytují chráněné druhy tis červený (Taxus baccata), střevlík Ullrichův (Carabus ullrichi), svižník polní (Cicindela campestris) a zlatohlávek tmavý (Oxythyrea funesta).[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19].
  2. Nationally designated areas (CDDA). Dostupné online. [cit. 2021-06-26].
  3. Ústřední seznam ochrany přírody – PP Libosad - obora [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2017-01-15]. Dostupné online. 
  4. Ústřední seznam ochrany přírody – EVL Libosad - obora [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2017-01-15]. Dostupné online. 
  5. JAN SCHEJBAL A KOL. Plán péče o přírodní památku Libosad na období (2013 – 2028) na 15 let od schválení platnosti zřizovacího předpisu. 1. vyd. Hradec Králové: Krajský úřad Královéhradeckého kraje, 2013. 49 s. Dostupné online. Kapitola 2.1 Stručný popis území a charakteristika jeho přírodních poměrů – Přehled zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů, s. 11–12. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]