Ragininkų sala

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ragininkų sala
Ragininkų sala
Ragininkų sala
StátLitvaLitva Litva
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ragininkų sala (Ostrov Ragininků) jinak také nazývaný Meilės sala (Ostrov lásky) je říční ostrov v rameni delty Němenu Rusnė, těsně za soutokem s řekou Leitė.

Popis ostrova[editovat | editovat zdroj]

Jeho délka je 1500 m, šířka - 500 m. Za hlavní rameno Rusnė se považuje tok z levé - jihozápadní strany, kde je Rusnė lépe splavná a tudy protéká více vody; toto rameno tvoří státní hranici mezi LitvaLitva Litva Litvou a RuskoRusko Rusko Kaliningradskou oblastí. Pravá - severovýchodní část Rusnė se zde někdy nazývá "Nemuno senvagė" (Staré koryto Němenu) nebo prostě Starý Němen nebo Stará Rusnė. Do tohoto pravého ramene se v místě naproti středu ostrova vlévá pravostranný přítok Voryčia. Ostrov je vzdálen 1 km na jihovýchod od města Rusnė. V sousedství ostrova, proti proudu, v ústí řeky Leitė je ještě jeden podstatně menší ostrov o rozloze asi necelý 1 hektar.

Ostrov Ragininkų sala na mapě[editovat | editovat zdroj]

Flóra a fauna[editovat | editovat zdroj]

Ostrov Ragininkų sala je bažinatý, hustě zarostlý vrbami, olšemi, ostružinami, rybízovým křovím. Ostrov je velmi oblíbený rybáři; je to velmi příhodné místo pro lov candátů, štik, línů, červenopeřic, karasů a jiných druhů ryb. Na jihozápadní straně ostrova je prostorný, vysoko položený a otevřený plácek, vhodný pro utáboření. [1]

Rezervace[editovat | editovat zdroj]

Ostrov Ragininkų sala je botanicko-zoologickou Rezervací.

Úloha ostrova při povodních[editovat | editovat zdroj]

V době hromadění plovoucích ker je tento ostrov jedno z nejčastějších míst, kde dochází k ucpání řeky krami a tím příčinou povodní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http:www.silutevb.lt/biblioteka/knygos/siluteskrastas.doc

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]