Pakalnė

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pakalnė
Základní informace
Délka toku8 km
Průměrný průtok10 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
LitvaLitva Litva (Klaipėdský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Baltské moře, Němen
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pakalnė (německy Pokallna) začíná po oddělení (doprava) od ramene delty Skirvytė u města Rusnė. Odnáší s sebou asi 3 % z průtoku Skirvytė. Teče na území Regionálního parku Němenské delty směrem na západoseverozápad. Od Pakalnė se dále oddělují: 7 km před ústím levé rameno Vorusnė a ještě 1 km před ústím pravé rameno Rusnaitė. Šířka Pakalnė je 20 m, hloubka na počátku kolem 3 - 4 m, u ústí kolem se zmenšuje na 80 cm. Spád je 2,3 cm/km. Výška břehů je 1,5 m, proti povodním je chrání 1,5 m násep. Na jaře rameno zaplavují korušky. Amatérské lovení ryb je možné (s rybářským lístkem) po celé délce toku Pakalnė. Rybáři mohou ulovené ryby odkládat/překládat pouze v přístavišti (pro malé lodě) nebo na místech, k tomu vyhrazených.

Pakalnė je splavná. Doba navigace je 230 dní v roce. Loďmi s vlastním pohonem tudy smí plavat pouze sníženou rychlostí a přistávat se smí jen v přístavišti nebo na místech, k tomu vyhrazených. Na tomto rameni jsou dvě přístaviště, z nich jedno je určeno pro malá plavidla.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Toto rameno nemá žádné přítoky.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Podél Pakalnė vede naučná stezka Pakalnės pažintinis takas.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pakalnė na litevské Wikipedii.

  1. Pakalnės pažintinis takas | pamatykLietuvoje.lt - kelionių po Lietuvą portalas. www.pamatyklietuvoje.lt [online]. [cit. 2023-08-26]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]