Radechov (Jizerská tabule)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Radechov
Jižní vrchol Radechova
Jižní vrchol Radechova

Vrchol392 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříJizerská tabule / Středojizerská tabule / Bělská tabule / Radechovská pahorkatina[1]
Souřadnice
Radechov
Radechov
Horninačedič (olivinický nefelinit), pískovec
PovodíJizera
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Radechov (392 m n. m.) je vrch v okrese Mladá Boleslav Středočeského kraje, 2,5 km jihozápadně od obce Dolní Krupá, do jejíhož katastrálního území náleží. V horních partiích vrchu leží přírodní památka Velký Radechov.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Myslivna na Radechově

Vrch je druhým nejvyšším bodem okresu Mladá Boleslav po vrchu Mužský. Tvoří ho dva vrcholy, vzdálené od sebe asi 270 m, přičemž jižní vrchol je ten vyšší. Významným krajinným prvkem vrchu je též Klempířova rokle s obnaženými pískovcovými skalkami. Kolem vrchu vede okružní cesta, víceméně ohraničující území přírodní památky. Na okružní cestě v jižní části stojí původně lovecký zámeček z poloviny 19. století postavený v tyrolském stylu, v moderní době obývaná roubená myslivna Radechov.

V horních partiích rostou květnaté a kyselomilné bučiny, po obvodu borové porosty. Z kopce není žádný rozhled, výhled na hrad Bezděz již zarostl. Menší neovulkanické vrchy se nalézají i v blízkém okolí, např. 1,5 km severozápadně leží Malý Radechov (357 m n. m.) či 2,2 km jihovýchodně Kozí hřbet (306 m n. m.).[nenalezeno v uvedeném zdroji][2]


Geomorfologické členění[editovat | editovat zdroj]

Vrch spadá do celku Jizerská tabule, podcelku Středojizerská tabule, okrsku Bělská tabule a podokrsku Radechovská pahorkatina.[1]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Automobilem lze po silnici Bělá pod BezdězemDolní Krupá přijet ke zpevněné odbočce, odtud pokračovat pěšky na okružní cestu či na vrcholy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech = Geomorphological regionalization of the relief of Bohemia. Praha: Kartografie, 2006. 80 s. ISBN 80-7011-913-6. (česky, anglicky) 
  2. Bývalý vojenský prostor Ralsko ..., str. 26 [online]. Calla - Sdružení pro záchranu prostředí [cit. 2013-03-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]