Printemps

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Printemps
Základní údaje
Právní formasociété par actions simplifiée
Datum založení1865
ZakladatelJules Jaluzot
Adresa sídlaFrancie, Francie
Charakteristika firmy
Oblast činnostimaloobchod v nespecializovaných prodejnách a department stores
Identifikátory
Oficiální webwww.printemps.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Printemps na Boulevardu Haussmann

Printemps (česky Jaro) je francouzská síť obchodních domů, z nichž nejvýznamnější filiálka se nachází v Paříži na Boulevardu Haussmann v 9. obvodu. Společnost se zaměřuje především na prodej značkové módy a dalších luxusních výrobků.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Grands Magasins du Printemps (Obchodní domy Printemps) založil v roce 1865 Jules Jaluzot v budově, kterou vystavěl architekt Paul Sédille (18361900). V roce 1923 byl dům opatřen prosklenou kupolí v secesním stylu. Pod kupolí se nachází kavárna („Café Flo“). Od roku 1975 jsou fasáda a kupole chráněny jako historická památka.

V letech 19922005 patřil Printemps do francouzského holdingu PPR. V létě 2006 prodal PPR obchodní řetězec konsorciu Deutsche Bank a italské skupiny Borletti, která vlastní řetězec obchodních domů La Rinascente.

Pod obchodním domem protéká řeka Grange Batelière, k níž byly organizovány prohlídky než bezpečnostní předpisy donutily obchodní dům přístup k řece zrušit.

Obchodní domy[editovat | editovat zdroj]

Řetězec má 21 obchodních domů, z nichž se nachází pět v Paříži a okolí, 15 ve zbývající Francii a jeden v zahraničí (v Tokiu ve čtvrti Ginza). Jediné zastoupení v Severní Americe, které bylo otevřeno v roce 1987 v Denveru, bylo posléze opět uzavřeno. Hlavním obchodním domem je jeho pobočka na pařížském Boulevardu Haussmann, která představuje významnou ukázku tzv. haussmannovského stylu 19. století.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Printemps (grands magasins) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]