Prince of Persia (videohra, 1989)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prince of Persia
VývojářBroderbund
VydavateléBroderbund
Loriciels
DesignérJordan Mechner
Herní sériePrince of Persia
PlatformyDOS
Super Nintendo Entertainment System
Amstrad CPC
Mega Drive
TurboGrafx-16
Sinclair ZX Spectrum
operační systémy pro Mac
Amiga
Nintendo Entertainment System
iOS
Sega CD
Sega Master System
SAM Coupé
Sega Game Gear
Mac OS Classic
Datum vydání3. října 1989
Žánrakční adventura
Herní módvideohra pro jednoho hráče
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Prince of Persia (IBM PC)

Prince of Persia (Perský Princ) je počítačová hra, která byla vytvořena v roce 1989 Jordanem Mechnerem pro firmu Brøderbund na platformu Apple II. O rok později hru vyvinuli i pro Amigu, Atari ST a IBM PC. Jedná se o 2D hopsačku-plošinovku. V roce 2012 byly autorem nalezeny původní zdrojové kódy (do té doby považované za ztracené) a umístěny na internet.

V USA byla hra vydána 3. října 1989. Prodalo se však jen asi 7 tisíc kopií. Komerční úspěch se dostavil až po uvedení hry na evropský a japonský trh. Celosvětově pak byly prodány asi 2 miliony kopií pro 23 různých herních platforem.[1] Ve své době byla hra novátorská především svou animací, realistickým prostředím a důmyslnými hádankami.[1]

Příběh[editovat | editovat zdroj]

perském království se za nepřítomnosti Sultána zmocní trůnu zlý vezír Jaffar. Sultánova dcera je uvězněna a vezír jí dává jednu hodinu na rozhodnutí – buďto si ho vezme nebo zemře. Nyní nastupuje na scénu princ, který má za úkol během oné hodiny uniknout z labyrintu podzemních kobek, porazit Jaffara a princeznu zachránit.[1]

Výroba hry[editovat | editovat zdroj]

Příběh hrdiny, který musí procházet nebezpečným prostředím byl inspirován filmy Indiana Jones a Dobyvatelé ztracené archy (USA, 1981), Zloděj z Bagdádu (USA, 1924) a příběhy z orientálního eposu Šáhnáme.[2]

Neobvykle realistické byly na svou dobu zejména pohyby herních postav, které byly vytvořeny pomocí rotoskopického překreslení videozáznamu pohybů Mechnerova mladšího bratra, přátel, Jordana samotného a šermířského souboje z filmu Dobrodružství Robina Hooda (USA, 1938). Tyto práce trvaly téměř čtyři roky.[1][3]

Úrovně[editovat | editovat zdroj]

Hra má celkem 12 úrovní. Téměř na každém kroku na prince číhá nějaká past – bodáky trčící z podlahy, pravidelně klapající ocelové čelisti, propasti, propadající se podlaha, stráže, kostlivec a mnoho dalších. Začíná se bez meče a se třemi životy, které je možné během hry pomocí velkých červených lahviček navýšit.

Lahvičky[editovat | editovat zdroj]

Ve hře existují čtyři druhy lahviček:

  1. červená malá – přidá jeden ztracený život (energii), nejvýše ovšem do aktuálně maximálního počtu životů.
  2. červená velká – přidá všechny ztracené životy a navýší maximální počet životů o jeden (max. 10).
  3. modrá (jed) – ubere jeden život.
  4. zelená – jsou dva typy: otočí obraz o 180°, nebo dočasně způsobí, že hrdina je lehký jako pírko (a může bezpečně skočit z velké výšky).

Modifikace[editovat | editovat zdroj]

Hra byla velmi úspěšná a její fanoušci vytvořili mnoho modifikací (nové úrovně, úprava grafiky). Nejznámějšími jsou 4D Prince of Persia (Kirill A. Terebilov, 1994) a Prince of Persia: The Great Escape (Jalal Noureddine, 2004).

Kromě oficiálních platforem byl Prince of Persia neoficiálně portován i na Sinclair ZX Spectrum (1996) a na Commodore 64 (16. října 2011).

Cheaty[editovat | editovat zdroj]

Spuštěním hry s parametrem „megahit“ (u některých verzí "improved") je možno poté stisknutím některých kláves provádět cheaty.

Seznam cheatů:

  • Shift+L – skok do další úrovně,
  • Shift+T – přidání energie (jako když se vypije velká červená lahvička),
  • Shift+I – otočení obrazu o 180° (jako když se vypije zelená lahvička),
  • Shift+W – Stav beztíže (jako když se vypije zelená lahvička),
  • + – přidání času,
  • − – ubrání času,
  • K – zabití všech nepřátel na obrazovce,
  • R – oživení prince.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Prince of Persia na anglické Wikipedii.

  1. a b c d VODRÁŽKA, Prokop. Hra Prince of Persia slaví 25 let. V čem byla průlomová?. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2014-10-08 [cit. 2014-10-08]. Dostupné online. 
  2. Who Inspired Prince of Persia? [online]. Who Inspired? [cit. 2017-04-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-04-11. 
  3. MECHNER, Jordan. Making of Prince of Persia [online]. Youtube video, 12. 10. 2011 [cit. 2017-04-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]