Portál:Film/Článek/2013/7.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Soubor:Science Fiction Museum and Hall of Fame 8c.jpg
Zbraň Korbena Dallase (Science Fiction Museum and Hall of Fame, Seattle, USA).

Pátý element (anglicky The Fifth Element, francouzsky Le Cinquième Élément) je akční sci-fi film francouzského režiséra Luca Bessona z roku 1997. Dnes je již považován za kultovní. V hlavních rolích hrají Bruce Willis, Milla Jovovich, Gary Oldman, Ian Holm a Chris Tucker.

Přestože byl scénář napsán v angličtině a děj se odehrává v New Yorku budoucnosti, je film koprodukčním dílem Francie a Velké Británie. Nejvíce záběrů bylo pořízeno v Pinewood Studios v Anglii, natáčelo se také v Mauretánii a koncertní scény byly nafilmovány v Královské opeře v Londýně.

Hudbu k filmu složil Bessonův dvorní skladatel Eric Serra. Převážná většina skladeb je ovlivněna hudbou středního východu, konkrétně stylem Raï. Ve filmu bylo použito mnoho vizuálních efektů a francouzský módní návrhář Jean-Paul Gaultier pro něj vyrobil 954 kostýmů.

Celosvětové tržby přesáhly 260 milionů amerických dolarů. Film byl uveden jako otevírací snímek filmového festivalu v Cannes v roce 1997. O rok později byl nominován na Cenu Akademie filmového umění a věd (Oscar) v kategoriích „Nejlepší vizuální efekty“ a „Nejlepší zvukový střih“. Získal cenu BAFTA za nejlepší vizuální efekty. Dále byl nominován na sedm Césarů, z nichž získal tři: za nejlepší režii, nejlepší kameru a nejlepší produkci.