Pontlatzerský most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pontlatzerský most
Pontlatzer Brücke
Pontlatzerský most
Pontlatzerský most
Základní údaje
KontinentEvropa
StátRakouskoRakousko Rakousko (Tyrolsko)
KrajLandeck
Dopravasilniční
ŘekaInn
Začátek výstavby1899
Souřadnice
Parametry
Typobloukový most
Materiálželezo
Délka63 m
Výška8,2 m
Mapa
Map
Další data
Kód památky91779
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pontlatzerský most (také Pontlatzký most) je silniční most přes řeku Inn v horní části údolí řeky Inn v Tyrolsku v nadmořské výšce 863 m mezi obcemi Flieẞ a Prutz asi 12 km jižně od Landecku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V tomto místě existoval most už v době římské a vedla pře něj cesta Via Claudia Augusta. Název je odvozen od latinského Pont Ladis, což znamená most Ladis.

U mostu proběhly vítězné bitvy proti bavorským jednotkám v roce 1703 v období války o španělské dědictví a 1809 v době napoleonských válek.

V roce 1703 okupoval Tyroly bavorský kurfiřt Maxmilián II. Emanuel. Jeho vojáci byli poraženi na úzké silnici pod strmými srázy u mostu, když pochodovali k průsmyku Reschen. Tyrolští obránci na vojáky shazovali kameny a odstřelovali je střelci schovaní na svazích. Vítězství a nízké ztráty daly podnět k povstání a Maxmilián II. Emanuel musel 26. července uprchnout z Innsbrucku.

V roce 1809 vtrhly bavorské jednotky do Tyrol proti povstalcům. Mezi Prutz a Pontlatz 8. a 9. července byly povstalci poraženy. Tato bitva s malými ztrátami je považována za jedno ze tří hlavních vítězství proti Napoleonovi.

Pontlatzerský most až do roku 1978 tvořil oficiální hranici mezi soudním okresem Ried v horní částí údolí Inn a soudním okresem Landeck.

Most[editovat | editovat zdroj]

Současný železný obloukový most byl postaven v roce 1899. Výstavbou zemské silnice Reschenstraße na pravém břehu řeky Inn je most méně vytížen. Most je kulturní památkou Tyrol.[1]

Památník[editovat | editovat zdroj]

Na počest bitev v roce 1703 a 1809 byl postaven památník, který se nachází u Pontlatzerského mostu ne levém břehu řeky Inn. Na podstavci z přírodního kamene a na něm je bronzový orel s roztaženými křídly a s vlajkou v pařátech. Na podstavci je reliéf Madony s dítětem a nápis 1703 – 1809. Památník je kulturní památkou Tyrol.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pontlatzer Brücke na německé Wikipedii.

  1. Pontlatzbrücke (Prutz/Fließ, 1899). Structurae [online]. [cit. 2019-08-24]. Dostupné online. (německy) 
  2. Evidenční list: Pontlatzer Brücke

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Wolfgang Meighörner: Conflictus turbulentus, clamorosus, sed victorius. Eine Bewertung der Ereignisse an der Pontlatzer Brücke 1809, in: Sporer-Heis, Claudia (Hrsg.): Tirol in seinen alten Grenzen. Festschrift für Meinrad Pizzinini. Innsbruck: Wagner 2008, S. 139–164. (německy)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]