Pitulník postříbřený

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPitulník postříbřený
alternativní popis obrázku chybí
Pitulník postříbřený (Galeobdolon argentatum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďhluchavkovité (Lamiaceae)
Rodpitulník (Galeobdolon)
Binomické jméno
Galeobdolon argentatum
Smejkal, 1975
Synonyma
  • Lamiastrum argentatum
  • Lamiastrum galeobdolon subsp. argentatum
  • Lamium argentatum
  • Lamium galeobdolon subsp. argentatum[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pitulník postříbřený (Galeobdolon argentatum) je středně vysoká, žlutě kvetoucí bylina s nápadnou stříbřitě bílou kresbou na listech. Je to druh z rozsahem malého, nedávno zavedeného rodu pitulník. V České republice je považován za zdomácnělý neofyt, který se do volné přírody dostal záměrnou lidskou činností.

Jeho původ je neznámý a není jisto, zda se jedná o náhodně vzniklou mutaci nebo je výsledkem cíleného šlechtěni. Poprvé byl popsán z našeho území (z Brněnska) českým botanikem Miroslavem Smejkalem v roce 1975.[2][3][4]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh se pěstuje ve většině evropských zemí jako dekorativní, půdopokryvná rostlina vysazovaná na zastíněných plochách hřbitovů, parků a rozlehlejších zahrad. Občas zplaňuje a dostává se mimo vyhrazený areál, kde za příhodných podmínek, dostatku vlhkosti a kypré výživné půdy vytváří souvislé porosty. Ve volné přírodě nejčastěji roste v nížinách a středních nadmořských výškách.[3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalé rostliny s vystoupavými nebo přímými, nevětvenými lodyhami dorůstající obvykle do 20 až 45 cm. Lodyha je dutá, mírně čtyřhranná a v její spodní části rostou na hranách hustě a na plochách řídce dolů směřující chlupy. Lodyha je porostlá křižmostojnými listy s dlouhými řapíky, které mají čepele vejčité, trojúhelníkovité nebo okrouhlé, bývají dlouhé 3 až 8 cm a široké 2 až 4 cm. Čepele jsou na bázi okrouhlé nebo mělce srdčité, po okraji nepravidelně jednoduše nebo dvojitě zoubkované a koncový zub bývá krátký a tupý. V horní části lodyhy listy přecházejí v listeny, které jsou znatelně užší. Listy i listeny mají na lícní straně, souměrně podél střední žilky, stříbřitou kresbu o ploše poloviny až třech čtvrtin plochy čepele. Z vodorovného oddenku rostou až 1 m dlouhé poléhavé až plazivé kořenící odnože, které přezimují; listy mají obdobného tvaru jako jsou na lodyze.

paždí dvou až pěti řad listenů vyrůstají v lichopřeslenech, po pěti až deseti, zlatožluté dvoupyské oboupohlavné květy. Pět trojúhelníkovitých zubů kalichu se štětinkami na konci je v době plodů 12 až 15 mm dlouhých. Žlutá koruna, velká 20 až 25 mm, má horní eliptický pysk široce klenutý a spodní trojcípý pysk nestejně dělený s hnědými skvrnami. Čtyři 20 až 28 mm dlouhé tyčinky nesou tmavě hnědé prašníky. Svrchní semeník je vytvořen ze dvou plodolistů a má jedinou čnělkubliznou. Kvete od dubna do května. Květy obsahují nektar a nejčastěji jsou opylovány čmeláky. Pitulník postříbřený je tetraploidní druh 2n = 36.

Plody jsou čtyři černé a vejčité tvrdky 4 až 5 mm dlouhé. Druh se obvykle rozšiřuje svými kořenícími odnoženi nebo oddělky oddenku.[3][4][5][6]

Možnost záměny[editovat | editovat zdroj]

Pitulník postříbřený se od ostatních druhů nejlépe odliší charakteristickou kresbou na listech. Tu vytváří souvislý klikatý pruh po obou stranách okolo střední žilky listů i listenů. Stříbrné zbarvení je nejnápadnější v chladných měsících, tehdy se rubová strana listů zabarvuje do kaštanově hnědého odstínu a ten proniká i na lícovou stranu.

Stříbřité zbarvení na listech se může občas objevit i ostatních pitulníků. U těch se ale projevuje jako jednotlivé, od sebe oddělené skvrny, které obvykle nebývají na všech listech.[3][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BioLib.cz – Galeobdolon argentatum (Pitulník postříbřený) [online]. BioLib.cz [cit. 2014-08-28]. Dostupné online. 
  2. PYŠEK, Petr; DANIHELKA, Jiří; SÁDLO, Jiří et al. Catalogue of alien plants of the Czech Republic (2nd edition). S. 155–255. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 28.08.2014]. Roč. 84, čís. 2, s. 155–255. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 
  3. a b c d PRANČL, Jan. BOTANY.cz: Pitulník postříbřený [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 29.04.2012 [cit. 2014-08-28]. Dostupné online. 
  4. a b c d ROSENBAUMOVÁ, Radka; SUDA, Jan. Pitulníky: botanická tajenka a její rozluštění. S. 253–255. Živa [online]. Academia, Středisko společných činností AV ČR, v. v. i., Praha, 2005 [cit. 28.08.2014]. Čís. 6, s. 253–255. Dostupné online. ISSN 0044-4812. 
  5. BERTOVÁ, Lydia; GOLIAŠOVÁ, Kornélia. Flóra Slovenska V/1: Hluchavník striebristy [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 1993 [cit. 2014-08-28]. S. 260–261. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-09-03. ISBN 80-224-0349-0. (slovensky) 
  6. RAND, Martin. Lamiastrum galeobdolon subsp. argentatum [online]. Biological Records Centre, Wallingford, Oxfordshire, UK, rev. 08.08.2011 [cit. 2014-08-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-09-03. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]