Petr Lála

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petr Lála
Narození12. října 1942 (81 let)
Praha
Alma materUniverzita Karlova
Povoláníastronom
ZaměstnavatelÚřad OSN pro vesmírné záležitosti
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petr Lála (* 12. října 1942) je český astronom, jehož specializací je pozorování a dynamika umělých družic Země. Přes dvě desetiletí vykonával funkci vedoucího výzkumné a servisní sekce Úřadu OSN pro vesmírné záležitosti ve Vídni.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Astronomii začal studovat na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze v roce 1959, ale zájem o ni projevoval již velmi brzy, když se ve svých 11 letech stal členem České astronomické společnosti.[1]

Po studiích nastoupil do Astronomického ústavu Československé akademie věd na hvězdárně v Ondřejově, kde se právě vytvářela skupina pro pozorování a dynamiku umělých družic Země.[2] Jeho nejvýznamnější práce se týkají odvození vlivu zemského albeda na pohyb umělých družic.

V české i světové vědecké komunitě je znám svými organizačními schopnostmi, což mu umožnilo stát se v roce 1989 zástupcem vedoucího Úřadu OSN pro vesmírné záležitosti v New Yorku.[2] Po přestěhování tohoto úřadu do Vídně se stal vedoucím jeho výzkumné a servisní sekce.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Kromě vědeckých prací vydává každoroční přehledy úspěchů v kosmonautice, které jsou stále spolehlivým zdrojem informací o celosvětových pokrocích v tomto oboru.[1] V letech 1968–1990 byl členům redakční rady věstníku České astronomické společnosti Kosmické rozhledy a po dlouhá desetiletí byl funkcionářem kosmonautické sekce této organizace.[2]

Spolu s Antonínem Vítkem napsal v roce 1982 Malou encyklopedii kosmonautiky.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • V roce 1992 byl zvolen čestným členem České astronomické společnosti.[2]
  • Na jeho počest je pojmenována planetka (26973) Lála, kterou objevili Petr Pravec a Marek Wolf 29. září 1997 na hvězdárně v Ondřejově.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BARTOŠ, Petr. Lála Petr [online]. Hvězdárna Františka Pešty, 2017 [cit. 2018-10-17]. (Astronomové v Čechách). Dostupné online. 
  2. a b c d GRYGAR, Jiří. RNDr. Petr Lála, CSc. [online]. Česká astronomická společnost [cit. 2018-10-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]