Perlová mešita (Ágra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Perlová mešita
Poloha
AdresaÁgra, IndieIndie Indie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Perlová mešita (urdsky موتِی مَسجِد‎, hindsky मोती मस्जिद, anglicky Pearl Mosque, známá též jako Moti Masdžíd) se nachází v centrální části Pevnosti Ágra v indickém státě Uttarpradéš. Stavba obložená bílým kamenem představuje značný kontrast k většině budov pevnosti, které vznikly z červeného pískovce. Mešita se nachází v pro veřejnost nepřístupné části pevnosti, kterou využívá indická armáda.

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Mešita stojí na půdě, která se ve směru od východu na západ mírně svažuje. Její otevřené nádvoří (typické pro mešity v Indii a v Íránu) má postranní arkády a terasy. Zevnitř je však stavba zbudována také z červeného pískovce. Namísto ívánu typického pro obdobné stavby (např. páteční mešitu) však prostor svatyně tvoří objekt ne nepodobný přijímacímu sálu (Diwan-i-Am) s typickými sloupy a vícelaločnými oblouky. Dva mihráby se nacházejí z bočních stran dvora. Ze všech jeho stran jsou na střechách umístěny nacházejí typické dekorativní věže (čatrí).

V mešitě se nachází oddělený prostor, který byl určen pro modlitby žen.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Mešitu nechal vybudovat mughalský císař Šáhdžahán.[1] Pro její vznik nařídil vybourat několik starších budov, které stály v této části pevnosti.[2] Sloužila pro modlitby císařského dvora. Její výstavba trvala sedm let roky a stála 260 tisíc tehdejších rupií. Jednalo se ve své době o velmi nákladný projekt. Stavba byla zahájena v roce 1647 a dokončena v roce 1654.[3]

Obdobná mešita stojí také v Červené pevnosti v Dillí. Tu nechal císař Aurangzéb vybudovat v závěru 50. let 17. století.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Moti Masjid (Agra Fort) na anglické Wikipedii.

  1. JOHNSON, Gordon. Architecture of Mughal India. Cambridge: Cambridge University Press, 1992. Dostupné online. ISBN 0-521-26728-5. S. 113. (angličtina) 
  2. JOHNSON, Gordon. Architecture of Mughal India. Cambridge: Cambridge University Press, 1992. Dostupné online. ISBN 0-521-26728-5. S. 182. (angličtina) 
  3. Článek na portálu jagran.com

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]