Periklis Pierrakos-Mavromichalis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Periklis Pierrakos-Mavromichalis
Pierrakos-Mavromichalis v roce 1922
Pierrakos-Mavromichalis v roce 1922
Osobní informace
Datum narození1863
Místo narozeníLakónie
Datum úmrtí1938, 74 nebo 75 let
Místo úmrtíAthény
ObčanstvíŘeckoŘecko Řecko
RodičeAntonis Mavromichalis
Sportovní informace
Sportšerm
Disciplínašerm fleretem
Účast na LOHLOH 1896
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Šerm na LOH
bronz 1896 Athény fleret jednotlivci

Periklis Pierrakos-Mavromichalis, známý též jako Mavromichalis-Pierrakos (řecky Περικλής Πιερράκος Μαυρομιχάλης, 1863, Lakónie1938, Athény) byl řecký generál, politik a sportovní šermíř, držitel bronzové olympijské medaile z Letních olympijských her 1896 v Athénách v šermu fleretem.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z poloostrova Mani na jihu Peloponésu. Jeho rod patřil k nejvýznamnějším na území, známém svým neohroženým bojem za svoji svobodu. Byl synem generála Antonia Mavromichalise. Vystudoval vojenskou školu a stal se důstojníkem řecké kavalérie. Již po athénských olympijských hrách se účastnil v roce 1897 řecko-turecké války, bojoval v balkánských válkách, již jako podplukovník za 1. světové války a později i v řecko-turecké válce v Malé Asii 19191922. Zde velel 2. armádnímu sboru. Dosáhl hodnosti generálporučíka, načež ukončil vojenskou kariéru a věnoval se politice. 1922 – 1923 stanul v řecké vládě jako ministr vnitra, krátce byl v roce 1924 i ministrem vojenství. V letech 19291932 byl senátorem.

Šerm fleretem na OH 1896[editovat | editovat zdroj]

Soutěž v šermu fleretem se na olympiádě v Athénách konala 7. dubna 1896 a účastnilo se jí sedm šermířů ze dvou zemí. Šermovalo se na tři vítězné zásahy. Byli rozděleni do dvou skupin. Ve skupině A Mavromichalis porazil nejprve Francouze Henri Delaborda 3:1, poté porazil krajana Ioannise Poulose 3:0, ale prohrál s Henri Callotem z Francie 1:3. Ten postoupil do finále, kde byl poražen Eugènem-Henri Gravelottem. Utkání o třetí místo se nehrálo, Athanasios Vouros jako druhý ve skupině B měl menší počet zásahů díky tomu, že proti němu nenastoupil Komninos-Miliotis, a tak Pierrrakos-Mavromichalis získal bronzovou medaili.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Periklis Pierrakos-Mavromichalis na anglické Wikipedii, Περικλής Πιερράκος Μαυρομιχάλης na řecké Wikipedii a Fencing at the 1896 Summer Olympics – Men's foil na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]