Pečárka lesní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPečárka lesní
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třídastopkovýtrusné (Basidiomycates)
Řádpečárkotvaré (Agaricales)
Čeleďpečárkovité (Agaricaceae)
Rodpečárka (Agaricus)
Binomické jméno
Agaricus silvaticus
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pečárka lesní (Agaricus silvaticus) je stopkovýtrusná houba z čeledi pečárkovitých (Agaricaceae). Roste od července do října.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Klobuk je široký 30-90 mm, v mládí polokulovitě sklenutý, později zvoncovitý až ploše rozložený, na bělavě blekami; málo masitý, dosti křehký. Lupeny jsou husté a úzké 2-4 mm, červenohnědé až tmavě hnědé (u starších plodnic). Plodnice jsou většinou drobnější. Třeň bývá dosti dlouhý (30-100 mm), široký 10-20 mm, bělavý, na poraněných místech červenající až hnědoucí, hladký nebo dole jen mírně šupinatý. Dužnina je bělavá, na řezu se zbarví do červena. Výtrusy jsou velké 5-6 x 3-3,5 μm, elipsoidní, hnědé.

Pečárka lesní roste hojně ve smíšených lesích, hlavně však ve smrčinách. Roste v malých skupinách. Je to jedlá, dosti chutná houba, vhodná k jídlu ve všech úpravách. Je možné z ní připravovat různé pokrmy, nebo ji dát pod maso, příp. menší plodnice naložit do octového nálevu. Nejlépe chutná ve směsích. Zaměnit ji lze pouze s jedlými druhy pečárek, nebo s bedlou červenající.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-04]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]