Bedla Konradova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBedla Konradova
alternativní popis obrázku chybí
Bedla Konradova
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třídastopkovýtrusé (Basidiomycetes)
Řádlupenotvaré (Agaricales)
Čeleďpečárkovité (Agaricaceae)
Rodbedla (Macrolepiota)
Binomické jméno
Macrolepiota konradii
(Huijsm. ex P.D. Orton) M. M. Moser
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bedla Konradova (Macrolepiota konradii, dříve Macrolepiota procera var. konradii, ještě dříve Lepiota konradii a původně Lepiota excoriata var. konradii) je druh houby rodu bedla (latinsky Macrolepiota) z řádu lupenotvaré, čeledi pečárkovité, jedná se o jedlou houbu. Je pojmenována podle svého objevitele švýcarského mykologa Paula Konrada.[zdroj?] Jde o druh velice podobný příbuzné bedle vysoké.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Má zhruba 5–20 cm široký klobouk, ten je na povrchu radikálně strukturovaný, ale bez výrazných výstupků, šupiny má řídké, ploché, přisedlé, nahlučené do nápadně velkých polí, směrem k okrajům klobouku šupiny mizí, Pokožku má čistě bílou nebo smetanovou, má husté, vyklenuté, při třeni volné lupeny bílé barvy, ale v pozdějším věku mají nahnědlé ostří, výtrusný prach je bílý. Třeň je válcovitého tvaru, při bázi je mírně rozšířen do hlízy; je vláknitý se zřetelným volným vatovitým prstenem a je jemně šupinatý.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se v celém mírném pásu. Roste v létě a na podzim na loukách a pastvinách, místy je velmi hojná. Obvykle roste dříve než bedla vysoká, a v sezóně ji tudíž v lokalitě nahrazuje, ale častokrát rostou společně. Bedla Konradova byla zařazena do Červeného seznamu hub České republiky do kategorie DD – druh, o němž jsou nedostatečné údaje z hlediska jeho ohrožení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]