Pavel Halbich

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavel Halbich
Narození10. května 1888
Jičín
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí13. července 1942
Koncentrační tábor Mauthausen
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Příčina úmrtízastřelení
Národnostčeská
Povolánízástupce ředitele, veterinární rada
Zaměstnavatelústřední jatka Moravská Ostrava
TitulMVDr.
Politická stranaNárodně socialistická strana
ChoťAnna Lichnovská
RodičeHynek Halbich, Emilie Lachmanová
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

MVDr. Pavel Halbich (10. května 1888 Jičín[1]13. července 1942 Koncentrační tábor Mauthausen) byl český veterinář a odbojář z období druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a první světová válka[editovat | editovat zdroj]

Pavel Halbich se narodil 10. května 1888 v Jičíně v rodině ševce Hynka Halbicha a jeho manželky Emilie, roz. Lachmanové. V Jičíně vystudoval gymnázium, poté studoval na vysoké veterinářské škole ve Vídni. Studia mu přerušila první světová válka, kdy musel v roce 1915 nastoupit k c. a K. armádě. Sloužil jako veterinář u vozatajského praporu v Moravské Ostravě. Zde se seznámil i se svou budoucí manželkou Annou Lichnovskou.

Mezi světovými válkami[editovat | editovat zdroj]

Po skončení války se snažil dokončit studia na Vysoké škole zvěrolékařské v Brně což se mu podařilo v dubnu 1920. Souběžně s tím byl opět povolán do československé armády, kde sloužil jako plukovní zvěrolékař na Slovensku u 201. horského dělostřeleckého pluku. V roce 1922 nastoupil na místo správce městských jatek v tehdy ještě samostatných Vítkovicích. Byl aktivním členem Národně socialistické strany a jejím funkcionářem ve Vítkovicích. V roce 1930 získal opět v Brně titul MVDr., o rok později přešel na místo zástupce ředitele a veterinárního rady v ústředních jatkách Moravská Ostrava.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci Pavel Halbich dočasně povýšil na post ředitele jatek v Moravské Ostravě, ale to pouze na čas mezi suspendací Antonína Brtníka Němci a červnem 1941, kdy byl dosazen německý ředitel. Vstoupil do protinacistického odboje, za který byl v listopadu 1941 zatčen gestapem a uvězněn v brněnských Kounicových kolejích. V lednu 1942 byl odsouzen stanným soudem a převezen do koncentračního tábora Mauthausen. Zde byl 13. července téhož roku zastřelen údajně při pokusu o útěk.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]