Parmička čtyřpruhá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxParmička čtyřpruhá
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádmáloostní (Cypriniformes)
Čeleďkaprovití (Cyprinidae)
Binomické jméno
Puntius tetrazona
Bleeker; 1855
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Parmička čtyřpruhá (Puntigrus tetrazona) (Bleeker, 1855) je druh tropické kaprovité ryby vyskytující se na Sumatře a v Borneu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Parmička čtyřpruhá může dorůstat délky asi 5–6 centimetrů, výjimečně až 10 centimetrů. Původní zbarvení ryby je stříbrné až hnědavě žluté se čtyřmi svislými černými pruhy a červenými ploutvemi a tlamou. Zelená forma Parmičky čtyřpruhé je stejné velikosti a má stejnou povahu jako čtyřpruhá. Zelená forma se často nazývá mechová. Albino forma je světle žlutá až bílá se čtyřmi sotva viditelnými pruhy.

Přirozené prostředí a výskyt[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o sladkovodní, benthopelagický (žijící u dna) druh.[1] Původem je z Bornea a Malajsie, včetně Sarawaku a Kalimantanu. Najdete je také na ostrově Sumatra, v Thajsku a v Kambodži. Parmičky čtyřpruhé se vyskytují také v mnoha jiných částech Asie, ale vzhledem k málo spolehlivým údajům o pozorování po delší dobu jsou konkrétní závěry o jejich přirozeném zeměpisném rozsahu obtížné. Puntigrus tetrazoma bývá na Borneu občas zaměňován za druh Puntigrus anchisporus, který má podobný vzhled. Nepůvodním druhem jsou v Singapuru, Austrálii, Spojených státech a Kolumbii.[2] Ve svém původním prostředí tyto ryby obývají klidné části řek lemované stromy a přítoky lemované pískem, kameny a hustou vegetací, kde se živý hmyzem, řasami, bezobratlými a zbytky rostlin. Dávají přednost čisté, vysoce okysličené vodě. Optimální rozsah hodnot pH je 6,0 – 8,0 a rozsah tvrdosti vody je 5 – 19 dH. Preferovaná teplota je 20 – 26 °C

V akváriu[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o méně náročný druh aktivní akvarijní ryby. Jsou ovšem vášnivými plavci a potřebují dostatek prostoru na plavání. To může pomoci odvrátit agresivní chování.[3] Jedná se o hejnovou rybu, je dobré je chovat alespoň v 10 kusech. Větší hejno a větší nádrž pozitivně ovlivňuje délku jejich života, jejich barevné vybarvení a agresivitu vůči ostatním (zejména pomalejším) druhům. Ráda tahá a okusuje protažené ploutve jiných druhů ryb. (skaláry, labyrintky).[4] Ryby jsou vhodné do společenské nádrže k podobně aktivním druhům. Nádrž by měla být hojně osázena rostlinami a měla by disponovat kvalitní filtrací. Krmení je velmi snadné, jako potravu lze zvolit jakékoliv suché vločkové krmivo s vysokým obsahem živin nebo jakékoliv živé krmení, například nitěnky nebo pakomáří larvy (tzv. patentky). Tento druh obvykle pozře vše, co se dostane do vody.

Odchov[editovat | editovat zdroj]

Optimální teplota vody je 26 °C. Nádrž by měla mít okolo 30 l, s měkkou vodou a jemnolistými rostlinami. Je možné třít v páru (jeden samec na jednu samici), nebo i hromadně v poměru 2:4 samic/samců. Před vlastním třením samec pronásleduje samici a snaží se jí strkat tlamou do boku a břicha. Samec přehne ocasní ploutev přes hřbet samičky a v ten moment jsou uvolňovány jikry, které sameček ihned oplodňuje.[5] Tento průběh se může opakovat a trvat i několik hodin. Tyto ryby jsou velmi plodné, na jednu samici může být až 500 jiker.[5] Po výtěru je ryby nutné ihned odlovit. Potěr se vylíhne za 24 až 36 hodin od výtěru. Rozplavaný plůdek potřebuje množství velmi jemné potravy, je náchylný na změnu hodnot vody a na přelovování. Růst je dosti rychlý, za 14 dní jsou na potěru při optimální stravě již zřetelné typické pruhy.

Hybridizace[editovat | editovat zdroj]

Mezidruhová a vnitrodruhová hybridizace se provádí za účelem dosažení různých barev a vzorů, aby byla uspokojena poptávka trhu po nových variantách.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Puntigrus tetrazona, Sumatra barb : aquarium. www.fishbase.se [online]. [cit. 2021-04-12]. Dostupné online. 
  2. Use These Tips for Caring for Tiger Barb Fish. The Spruce Pets [online]. [cit. 2021-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Tiger Barb 101: Care, Tank Mates, Size, Breeding & More [online]. [cit. 2021-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. KAHL, Wally; KAHL, Burkard. Atlas Akvarijní ryby. 2018. vyd. Soběslavská 40, 130 00 Praha 3: Svojtka & Co., s. r. o., 2018. 288 s. ISBN 978-80-256-2431-9. S. 70. 
  5. a b Inland Aquatics [online]. 2019-05-17 [cit. 2021-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Tiger Barb. www.aquaticcommunity.com [online]. [cit. 2021-04-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]