Pareiasaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPareiasaurus
alternativní popis obrázku chybí
Pareiasaurus serridens
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
ŘádProcolophonomorpha
ČeleďPareiasauridae
RodPareiasaurus
Owen, 1876
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pareiasaurus byl rod pravěkého anapsidního plaza z čeledi Pareiasauridae, který žil v období pozdního permu. Pojmenoval jej britský přírodovědec Richard Owen v roce 1876,[1] jeho fosilie byly objeveny v jižní Africe.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kostra pareiasaura

Pareiasaurus vypadal jako typický pareiasaurid. Jednalo se o mohutného, asi 2,5 metru dlouhého, poměrně těžkopádného plaza, který se trochu podobal svému příbuznému skutosaurovi. Pareiasaurus měl končetiny podobné sloním a na rozdíl od skutosaura doširoka rozkročené, aby mohly nést mohutné tělo. Jeho hřbet byl chráněný kostěnými štíty. V pevné lebce pokryté jehlicovitými a bradavičnatými výstupky rostly zuby přizpůsobené k drcení tuhé rostlinné potravy, z čehož se usuzuje, že byl zřejmě býložravec. Zuby mu rostly i na patře.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Pareiasaurus se vyskytoval v jižní a východní Africe a ve východní Evropě. Přítomnost tak velkých býložravců jako je pareiasaurus nebo skutosaurus v této oblasti nasvědčuje, že zde v té době panovalo teplé a stálé podnebí.

Druhy[editovat | editovat zdroj]

P. nasicornis (Haughton a Boonstra, 1929) byl objeven v oblasti Tropidostoma v jihoafrické pánvi Karoo. Tato raná forma je jedním z prvních představitelů rodu. Původně se řadila Ido rodu Pareiasuchus. Čenich je silně pancéřovaná a nese rohovitý výčnělek. Zuby jsou vybaveny 11 (možná i 13 či 15) hrbolky. Jde o velké zvíře: jeho lebka na délku měří asi 50 cm. Tento druh může být předkem Pareiasaura peringueyi.

P. peringueyi (Haughton a Boonstra, 1929) pochází z oblasti Cistecephalus v jihoafrické pánvi Karoo. Dochovala se téměř kompletní kostra nalezená v řece Zak v JAR. Jde o zvíře střední velikosti s lebkou dlouhou 36 cm. Typická je pro ni velká oblast malé čelistní kosti nahnuté daleko směrem dovnitř i vně tak, že její spodní okraj tvoří úhel cca 120° s hranou čelisti; líc má velké kostnaté výčnělky. V horní čelisti se nachází alespoň 13 párů zubů, každý se 13 nebo možná 15 hrbolky.

P. serridens (Owen, 1876) pochází z oblasti Dicynodon v jihoafrické pánvi Karoo. Tento pozdní druh je pro rod Pareiasuchus druhem typovým a představuje vrchol rodokmenu. Má dobře vyvinutý pancíř, krátká lebka dosahuje délky asi 40 cm se 14 páry zubů, každý s 9 až 11 hrbolky. Za povšimnutí stojí rozšířená oblast malé čelistní kosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pareiasaurus na anglické Wikipedii.

  1. Pareiasaurus. www.prehistoric-wildlife.com [online]. [cit. 2019-05-29]. Dostupné online. 
  2. Fossilworks: Pareiasaurus serridens. fossilworks.org [online]. [cit. 2019-05-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-12. 
  3. The illustrated encyclopedia of dinosaurs and prehistoric animals. London: Marshall Pub, 1999. 312 s. Dostupné online. ISBN 1840281529, ISBN 9781840281521. OCLC 44131898 S. 63. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]