Ortaköyská mešita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ortaköyská mešita
Ortaköy Camii
Poloha
StátTureckoTurecko Turecko
ČtvrťOrtaköy
ObecIstanbul
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Proud islámusunnitský
Architektonický popis
ArchitektGabaret Balyan
Nigoğayos Balyan
Stavitelsultán Abdülmecid I.
Stavební slohNovobaroko
Vystavěna1853 - 1856
Počet minaretů2
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ortaköyská mešita (turecky: Ortaköy Camii), oficiálně Büyük Mecidiye Camii (Velká císařská mešita sultána Abdulmecida) se nachází v Ortaköy v Istanbulu na náměstí u mola, na jednom z nejznámějších nábřeží Bosporu. Mešita je symbolem pro celou čtvrť s výhledem na Bosporský most, který spojuje evropskou část Istanbul s tou asijskou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ortaköyská mešita se nachází na místě, kde dříve stála mešita. Nová mešita byla vybudována v roce 1720 a už v roce 1731 byla zničena během povstání Patrony Halila. Současná mešita, která zde byla vybudována, byla vystavěna v letech 1854-1856 na příkaz sultána Abdulmecida I. na místě ruiny paláce Cantemir. Jejími architekty byli Arméni, otec a syn Garabet Amira Balyan a Nigoğayos Balyan (ti mimo jiné navrhli nedaleký palác Dolmabahçe a mešitu Dolmabahçe), která byla vybudována v novobarokním stylu)

Samostatný dóm mešity byl původně vybudován z cihel. Nicméně budova se v důsledku svého umístění téměř zřítila a tak při přestavbě byl využit beton. V roce 1894 byla mešita zničena zemětřesením a v roce 1984 vyhořela. Od té doby byla neustále rekonstruována a v dnešní době je již v dobrém stavu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ortaköy mosque na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]