OpenAlt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
OpenAlt, z.s.
Právní formaspolek
Založeno18. listopadu 2010[1]
AdresaLamačova 634/2, Hlubočepy, 152 00 Praha[1]
IČO22848037
Další informace
Webhttps://www.openalt.org/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

OpenAlt, z.s. je spolek, který se snaží propagovat otevřená řešení. Název se skládá ze slov open - otevřený a Alt - alternativa.

Spolek vznikl v roce 2014 sloučením organizační složky Linux v Brně v rámci Liberix o.p.s. a občanského sdružení Openmobility.[2] Členové první skupiny se zaměřovali zejména na GNU/Linux a zařízení, na kterých tento operační systém běžel, zatímco ve druhém zmíněném sdružení se zajímali obecně o otevřená řešení pro mobilní zařízení. Po spojení se členové rozhodli věnovat nejen těmto okruhům, ale čemukoliv otevřenému v technických oblastech. Současně se věnuje například otevřenému hardwaru, otevřeným datům a samozřejmě otevřenému softwaru. Zároveň však nezapomíná na bezpečnost systému, tedy zejména autentizaci, šifrování či dlouhodobé ukládání dat.

Hlavní náplní spolku je popularizace otevřených projektů a pomoc při jejich nasazování do praxe, ať už fyzickým nebo právnickým osobám.

Každý třetí pátek v měsíci se v Praze a Brně koná setkání členů a příznivců spolku. Setkání poskytují neformální příležitost pro seznámení podobně zaměřených nadšenců, výměnu zkušeností, prostor pro koordinaci projektů i drobné prezentace technologických novinek. Především je na nich vítán kdokoliv, kdo potřebuje radu a pomoc s implementací otevřených řešení. Datum a místo setkání spolek oznamuje na svých stránkách a sociálních sítích.

Nejznámější akcí je konference OpenAlt, jejíž první ročník se konal v roce 2006 (do roku 2013 pod názvem LinuxAlt).[3] Od svého vzniku se koná v prostorách Fakulty informačních technologií VUT v Brně a z původních dvou přednáškových místností se rozrostla na dvojnásobek a k tomu dvě místnosti pro workshopy. Výjimku tvořil ročník 2020, kdy se konference konala online[4].

V roce 2016 spolek zajišťoval výroční konferenci LibreOffice.[5]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Skupina LvB (Linux v Brně) se začala scházet na pravidelných srazech brněnských linuxových nadšenců již v roce 2005. V následujícím roce uspořádala konferenci LinuxAlt zaměřenou převážně na Linux a software s ním úzce spojený. Postupně se záběr i rozsah konference rozšiřoval, a kvůli potřebě činnost lépe formálně zaštítit se od 5. května 2008 stalo LvB organizační složkou Liberix o.p.s.[6]

Občanské sdružení Openmobility vzniklo z neformální skupiny sdružující vlastníky linuxového mobilního telefonu Openmoko Neo FreeRunner. Z důvodu hardwarových nedostatků se realizovala setkání na nichž se hromadně telefony opravovaly. Tato setkání se v roce 2009 transformovala na konferenci Openmobility konanou ve Zlíně, která prezentovala otevřená mobilní řešení a vývoj pro ně. Na dalších ročnících byl záběr rozšířen o témata týkající se kutilství (DIY) spolu se zahraničními přednášejícími.

V roce 2010 bylo z ekonomických důvodů rozhodnuto, že dojde ke vzniku právního subjektu pro možnost uplatnění nákladů. Po několika měsících vyjednávání o vzniku organizační složky s obecně prospěšnou společností Liberix o.p.s., pod níž již fungovalo LvB (Linux v Brně), došlo k domluvě o vzniku samostatného sdružení, které bylo zapsáno 18. listopadu 2010. Na přelomu let 2013-2014 bylo dohodnuto sloučení s LvB, neboť v obou skupinách byli z velké části stejní lidé a nebyl dostatek dalších pro organizaci více akcí, a navíc došlo k útlumu činnosti Liberixu o.p.s. Následně došlo k převzetí činností pod křídla sdružení a poté k přejmenování sdružení na spolek v rámci aktualizace základních dokumentů na počátku roku 2015.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. or.justice.cz [online]. [cit. 2016-12-13]. Dostupné online. 
  2. Oznámení o sloučení na stránkách LvB. www.lvb.cz [online]. [cit. 2016-04-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-04-05. 
  3. LinuxAlt je nyní OpenAlt | OpenAlt - 1. a 2. listopadu 2014. www.linuxalt.cz [online]. [cit. 2016-12-13]. Dostupné online. 
  4. OpenAlt 2020 bude online, termín zůstává | OpenAlt z.s.. www.openalt.org [online]. [cit. 2020-11-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-12-03. 
  5. LibreOffice Conference 2016 in Brno, Czech Republic
  6. O LvB. www.lvb.cz [online]. [cit. 2015-09-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-09-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]