Okres Ťin-men

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Okres Ťin-men
金門縣
Jīnmén xiàn
Kim-mn̂g-kōan
Okres Ťin-men – znak
znak
Okres Ťin-men – vlajka
vlajka
Geografie
Hlavní městoŤin-čcheng
Souřadnice
Rozloha153 km²
Časové pásmo+8
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel77 873
Hustota zalidnění509 obyv./km²
Jazykstandardní čínština, tchajwanština
Správa regionu
StátTchaj-wanTchaj-wan Tchaj-wan
Nadřazený celekTchaj-wanTchaj-wan Tchaj-wan
Druh celkuokres
Oficiální webwww.kinmen.gov.tw
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Okres Ťin-men (anglicky Kinmen nebo Quemoy, znaky 金門縣, pchin-jin Jīnmén xiàn, tchajwansky Kim-mn̂g-kōan) je okres Tchaj-wanu, tvořený stejnojmenným souostrovím, které se nachází těsně před pobřežím Čínské lidové republiky, ve vzdálenosti 10 km od města Sia-men. Správní centrum se nachází ve městě Ťin-čcheng. Administrativně tvoří jeden ze dvou okresů bývalé provincie Fu-ťien.[1]

Krom historické architektury a vojenských monumentů je Ťin-men znám pro svůj alkoholický nápoj z čiroku zvaný Kaoliang (高粱酒).[2] Nad souostrovím se také rozkládá jeden z devíti tchajwanských národních parků, národní park Kinmen.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od většiny území dnešního Tchaj-wanu nebyl Ťin-men součástí japonské kolonie Tchaj-wan (1895 - 1945), ale náležel Čínské republice, s výjimkou období 1937 až 1945, kdy byl přímo okupován Japonskem v druhé čínsko-japonské válce.

Znovu se Ťin-men stal dějištěm bitev ke konci čínské občanské války v roce 1949 mezi komunisty a ustupující vládou Čínské republiky, která ostrovy dokázala obhájit. Konflikt následoval v roce 1955, kdy souostroví bylo zasaženo ostřelováním ze strany ČLR v první krizi v Tchajwanské úžině a v roce 1958 v druhé krizi v Tchajwanské úžině.

Po demokratizaci Tchaj-wanu došlo v roce 1992 k demilitarizaci většiny ostrovů a následném otevření turistům.[3] Souostroví si dodnes nárokuje Čína.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Letecky je souostroví propojeno se zbytkem Tchaj-wanu skrze letiště Ťin-men, ležící na největším ostrově stejnojmenného souostroví. Od roku 2022 jsou dva největší ostrovy Ťin-men a Lie-jü propojeny silničním mostem o délce 5,4 km.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 中時新聞網. 中興新村活化專案辦公室揭牌 - 財經要聞. 中時新聞網 [online]. [cit. 2020-07-26]. Dostupné online. (čínsky) 
  2. Kaoliang serves Kinmen a tasty future. Taiwan Today [online]. 2011-03-18 [cit. 2021-05-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. TOURISM BUREAU, Republic of China (Taiwan). Tourism Bureau, Republic of China (Taiwan)-Kinmen County. Tourism Bureau, Republic of China (Taiwan) [online]. 2008-04-30 [cit. 2021-05-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. After 3 decades of stops and starts, Kinmen Bridge opens to traffic. Focus Taiwan (CNA) [online]. 2022-10-30 [cit. 2022-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]