Nitrosvalová aplikace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nitrosvalová injekce do stehna

Nitrosvalová aplikace (nitrosvalová injekce, též intramuskulární aplikace/injekce, i.m.) je injekční aplikace látky – léku, vakcíny apod. – do svalu. Používá se hlavně pro vpravování látek v malém množství. Rychlost vstřebání látky ze svalu závisí na jejích vlastnostech; některé látky se vstřebávají rychle, jiné pozvolna. Klasickým intramuskulárním injekcím trvá se vstřebat 5-10 minut Uvolňování látky tam uložené je pak dlouhodobé.[1] Nitrosvalové injekce se často aplikují do svalu deltového, do stehenních a hýžďových svalů.

Komplikace a kontraindikace[editovat | editovat zdroj]

Při aplikaci do hýžďových svalů se injekce provádí do horního vnějšího kvadrantu hýždě, aby nedošlo k poškození sedacího nervu. Při častých nebo chybně prováděných injekcích se jako komplikace může objevit injekční fibróza.

Trombocytopenie (nízký počet krevních destiček) a koagulopatie (krvácivost) jsou kontraindikací pro nitrosvalové injekce, protože mohou způsobovat hematomy.

Pokud se injekcí zavlečou do tkáně patogeny (při porušení zásad asepse), může se vytvořit infekční ložisko (absces).

Použití[editovat | editovat zdroj]

Nitrosvalově se aplikují například tato léčiva:

Nitrosvalová aplikace se používá také pro některé vakcíny:

Do svalu se podává také například plazma obohacená o krevní destičky.

Při zneužívání návykových látek (drog jako např. ketaminu) se používají injekce do svalů.

Studie[2] ukázala, že v závislosti na tloušťce tukového polštáře nad deltovým svalem nemusí 16mm jehla dostačovat pro všechny příjemce injekce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Intramuscular injection na anglické Wikipedii.

  1. Intramuscular Injection [online]. sciencedirect.com [cit. 2021-02-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. ZUCKERMAN, J. N. The importance of injecting vaccines into muscle; Different patients need different needle sizes. S. 1237–1238. BMJ [online]. 2000-11-18. Roč. 321, čís. 7271, s. 1237–1238. Dostupné online. DOI 10.1136/bmj.321.7271.1237. PMID 11082069. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]