Nápravníkovo stavení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nápravníkovo stavení
Nápravníkovo stavení
Nápravníkovo stavení
Poloha
AdresaHumpolec, ČeskoČesko Česko
UliceZichpil
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky103851 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nápravníkovo stavení je poslední dochované původní stavení humpolecké čtvrtě Zichpil. Nachází se v ulici Zichpil, naproti tolerančnímu kostelíku, a tvoří součást skanzenu Zichpil. Od roku 2010 je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Přesná doba výstavby Nápravníkova stavení není známa. V roce 1785 došlo na Zichpilu k vystavění tolerančního kostelík a to vyvolalo vlnu zástavby ve čtvrti. Patrně někdy v této době vzniklo i toto stavení. Díky dendrologickému rozboru vzorků ze střechy lze vznik zařadit přibližně do let 17931794. Od 60. let 20. století docházelo k postupné demolici jednotlivých objektů jak ve čtvrti Zichpil, tak i v sousedním Židovském městě (tady hlavně od 80. let). V polovině 90. let po úmrtí poslední majitelky z rodiny Nápravníků byl dům kvůli dědickým řízením a dědickým sporům opuštěn a po útocích vandalů rychle chátral. Město Humpolec jej sice nechalo obehnat plotem, ale ani to nepomohlo. Do stavení začalo zatékat, v zimě 2005/06 pod vahou sněhu praskla jedna z krokví a došlo k částečnému propadnutí střechy. Tím se voda dostávala i do roubené části stavení, které bylo napadeno hnilobou a na některých místech i dřevomorkou. Domu tak hrozil osud okolních stavení. V roce 2009 jej v poslední chvíli zakoupilo město Humpolec, převedlo do správy společnosti Castrum o.p.s., které se okamžitě[2] pustilo do rekonstrukce. Opravený objekt se pak v červenci 2012 dočkal zpřístupnění veřejnosti v rámci skanzenu Zichpil.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Od začátku se jedná o poloroubený přízemní domek, který se skládá z větší obytné části a podstatně menší hospodářské části. Obytnou část zprvu tvořila jedna velká místnost s chlebovou pecí, po úpravách v roce 1840 rozdělené na menší místnost (sloužila k přespání) a větší místnost, kde se odbýval každodenní život. Během těchto úprav zanikla chlebová pec, kterou v rozích obou místností nahradila kamna. Do místnosti se vstupuje z předsíně s kamennou podlahou. Podlaha v obou místnostech bývala nejprve hliněná, po přestavbě je dřevěná. Na předsíň navazuje chodbička, která umožňovala přístup k černé kuchyni a ke kadibudce. Ze síně také vedou dřevěné schody do patra, sloužící jako hospodářské zázemí (půda), a kamenné schody dolů do sklípku. Střecha je sedlová, na jižní straně přecházející do polovalby. Krytinu dnes představují šindele, v minulosti je ještě překrývalo několik vrstev lepenky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-02-14]. Identifikátor záznamu 92861518 : městský dům. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Opravy 2009 - Castrum o.p.s.. www.castrum.cz [online]. [cit. 2023-05-28]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]