Muzeum osvobozeneckého boje Ukrajiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum osvobozeneckého boje Ukrajiny - expozice muzea na pohlednici, patrně 30. léta 20. století

Muzeum osvobozeneckého boje Ukrajiny (též označováno jako Ukrajinské muzeum v Praze) je zaniklá muzejní instituce, která fungovala v letech 1925-1948.

Vznik muzea[editovat | editovat zdroj]

Po první světové válce přišlo do Československa velké množství ukrajinských emigrantů, kteří zde založili různé spolky a instituce. Jedním z těchto spolků byla Společnost muzea ukrajinského odboje, která si vytyčila za cíl sbírat písemné a hmotné památky související s bojem za samostatnou Ukrajinu.  Muzeum vzniklo v roce 1925 a jeho ředitelem se stal Dmytro Antonovyč, který jím byl po celou dobu fungování instituce. Muzeum vydávalo časopis Visti Muzeju vyzvol’noji boroťby Ukrajiny (česky Zprávy Muzea osvobozeneckého boje Ukrajiny).

Sbírka muzea[editovat | editovat zdroj]

Prvními předměty, které muzeum získalo do své sbírky, byly předměty z internačních táborů, písemnosti, obrazy, mapy, vlajky. Muzeum do své sbírky později dostalo i fotografie, ikony, kroje či kraslice. Součástí muzea i byla i rozsáhlá knihovna, obsahující mimo jiné různá vydání knih Tarase Ševčenka.

Budova muzea[editovat | editovat zdroj]

Roku 1938 získalo muzeum vlastní budovu v Horymírově ulici v Praze – Nuslích (dnes Štětkova). Budova měla 21 místností a 8 sklepů, které měly být využity jako depozitáře. Ke slavnostnímu otevření budovy došlo až 29. června 1939. V únoru 1945 dopadla v blízkosti budovy bomba a zdi se částečně zřítily, následně musela být budova stržena. Roku 1948, kdy se zaměstnanci muzea marně snažili předat zbytek své sbírky Spojenému ukrajinsko-americkému výboru pomoci, bylo muzeum zrušeno. Sbírka muzea se dnes nachází v různých archivech, knihovnách a muzeích na území České republiky, Slovenska, Ukrajiny a Ruska.  

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KUČEROVÁ, Iva. Muzeum osvobozeneckého boje Ukrajiny. Bakalářská práce [online]. Brno: Masarykova univerzita, 2008 [cit. 2022-03-02]. Dostupné online. 
  • MUŠINKA, Mykola, Muzeum osvobozeneckého boje Ukrajiny v Praze (1925-1948). Dějiny a současné rozmístění jeho fondů, in: Muzeum osvobozeneckého boje Ukrajiny. K 80. výročí založení. Sborník příspěvků z konference (Praha, 12.-14. října 2005) / Praha : Národní knihovna ČR - Slovanská knihovna, 2006 s. 25-51.