Modroušek rudoocasý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxModroušek rudoocasý
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Podřádzpěvní (Passeri)
InfrařádPasserida
NadčeleďPasseroidea
ČeleďAstrildovití (Estrildidae)
RodEstrilda
Binomické jméno
Estrilda caerulescens
Vieillot, 1817
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Modroušek rudoocasý (Estrilda caerulescens) je drobný středoafrický pták z čeledi astrildovitých (Estrildida) z rodu Estrilda. Jedná se o menšího fialově zbarveného ptáka s jasně červeným ocasem a nepatrným pohlavním dimorfismem. Ačkoliv se původně jednalo čistě o africký druh, úspěšně se populace rozmnožuje i na Havaji. Mimo to se ale chová i jako okrasný pták. Živí se semeny trav, bobulemi a případně i malým hmyzem. Vyskytují se ve větších hejnech asi o deseti jedincích, avšak v době hnízdění (druhá polovina období dešťů) samci bojují o samice, takže mohou svým sokům způsobit i vážná zranění. Nemá žádné poddruhy.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Modroušky rudoocasé můžeme najít převážně v subtropických a tropických nížinách. Obzvláště ve státech BeninBurkina FasoKamerun, Středoafrická republika, Čad, Pobřeží slonoviny, Gambie, GhanaGuinea, Libérie, Mali, Nigérie, SenegalSúdánTogo a Havaj. Jsou to denní ptáci, přes den shánějí potravu na loukách a polích a v noci přespávají v keřích nebo ve vysoké trávě.

Dle Mezinárodního svazu ochranu přírody (IUCN) se jedná o málo dotčený druh.

Vzhled a určení pohlaví[editovat | editovat zdroj]

Tito ptáci jsou drobní, ale trochu zavalité postavy. Velikostní a hmotnostní rozdíly mezi samcem a samicí jsou jen malé, v řádu milimetrů a gramů. Zbarvení křídel, břicha a hlavy je vždy totožné a jedné se o různé odstíny fialové, která může přecházet až ve světle šedou. Ocasní pera jsou rudá, směrem dolů je barva tmavší. Na hlavě může být úzký černý pruh, který začíná na ozobí a pokračuje až za oko. Zobák je většinou u špičky černý, ale u ozobí může být fialový nebo rudý. Oči jsou černé, ale je možné vidět i různě zbarvené duhovky, nejčastěji v zelené barvě.

Určení pohlaví u modroušků rudoocasých je poměrně složité, hlavně proto, že jejich vzhled je podobný. Nejlépe se dá pohlaví určit dle hlasů. Krom určování pohlaví dle hlasů jsou samozřejmě možné i DNA testy.

Chov[editovat | editovat zdroj]

Chov modroušků sám o sobě není příliš složitý, ale koupit pár ptáků stojí nemalé peníze, běžně se cena pohybuje mezi 50–55 americkými dolary (1200 až 1300 Kč). Modroušci ale často trpí chorobným vytrháváním cizího i vlastního peří.[1] To se u drobných ptáků řeší jen těžko a mnohdy s tím ani nelze nic dělat. Naopak pozitivem je atraktivita ptáků, jejich zvědavá a přátelská povaha a snadná péče.[1]

Vyžadují prostornou voliéru umístěnou v teplé místnosti, kde není průvan.[2] Venkovní umístění není vhodné. Teplota ve voliéře by se měla pohybovat mezi 15–20 °C.[3] Světlo vypínat po 12–14 hodinách.[3]

Jako krmení je vhodné podávat krmné směsi pro drobné a krátkozobé exotické ptáky, speciálně se hodí ty směsi s podílem japonského prosa.[4] V době hnízdění můžeme ptákům podat larvy menšího hmyzu. Ptáčata jsou krmena jen semeny trav.

V době hnízdění je dobré oddělit od sebe jednotlivé páry, jelikož samci při bojích o samice mohou utrpět vážná zranění. Ani v době hnízdění není vhodné chovat modroušky rudoocasé s jinými druhy ptáků, mimo ni to ale možné je. Samička naklade do hnízda 2–4 vejce, která střídavě se samcem inkubuje po dobu dvou týdnů, kdy se ptáčata vylíhnou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lavender waxbill na anglické Wikipedii.

  1. a b Lavender Waxbills [online]. Lavender Waxbills [cit. 2018-12-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Lavender Waxbill [online]. Lady Gouldian Finch [cit. 2018-12-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-12-16. (anglicky) 
  3. a b Suitable housing [online]. Lavender Waxbills [cit. 2018-12-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Feeding with seed and eggfood [online]. Lavender Waxbills [cit. 2018-12-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]