Mlýnský vrch (Orlické hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mlýnský vrch
Vrchol595 m n. m.
Poznámkaspočinek Vysokého kamene
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříOrlické hory
Souřadnice
Mlýnský vrch
Mlýnský vrch
PovodíTichá Orlice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mlýnský vrch (německy Mühlberg) je spočinek v České republice ležící v pohoří Orlické hory.

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Mlýnský vrch se nachází v geomorfologickém celku Orlické hory, podcelku Bukovohorská hornatina, okrsku Orličský hřbet a podokrsku Suchovršský hřbet[1].

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Mlýnský vrch se nachází nad obcí Mladkov, je severozápadním spočinkem Vysokého kamene a zároveň poslední výspou Bukovohorské hornatiny na hranicích se sousedním podcelkem Orlických hor Mladkovskou vrchovinou. Leží asi 6 km na severozápad od nejvyššího vrcholu Bukovohorské hornatiny Suchého vrchu, 8 km západně od města Králíky a 7,5 km severně od města Jablonné nad Orlicí. Leží na území přírodního parku Suchý vrch - Buková hora.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Mlýnský vrch od severovýchodního až po jihozápadní úbočí obtéká Tichá Orlice. Na jeho svazích nepramení žádná trvalá vodoteč.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Mlýnský vrch je z větší části zalesněn a největší zastoupení na něm mají smrčiny. Na jihozápadním svahu se nachází jediná významnější louka.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Přes vrchol Mlýnského vrchu prochází netypicky žlutě značený okruh naučné stezky Betonová hranice věnující se československému opevnění stavěnému před druhou světovou válkou proti Německu. Výchozím a koncovým bodem naučné stezky je Mladkov. Končí zde též modře značená trasa 1974 z Lichkova. Dále se na vrcholu Mlýnského vrchu dělí zeleně značená běžkařská trať z Čenkovic, která přichází od Vysokého kamene a jedna větev klesá na západ k Mladkovu a druhá na východ k Lichkovu. Jihozápadním svahem vrchu vede červeně značená Jiráskova cesta, souběžně s ní vede rovněž červeně značená cyklistická trasa Suchý vrch - Zemská brána a vrací se do Mladkova naučná stezka.

Významné stavby[editovat | editovat zdroj]

Přes vrcholovou partii vedou z Vysokého kamene k Mladkovu dva sledy československého předválečného lehkého opevnění. Přilehlým údolím Tiché Orlice prochází Železniční trať Ústí nad Orlicí – Międzylesie. Na západním svahu vrchu se nachází mladkovská železniční zastávka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]