Vysoký kámen (Orlické hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vysoký kámen
Vysoký kámen ze severozápadu
Vysoký kámen ze severozápadu

Vrchol848[1] m n. m.
Prominence71 m
Izolace2,5 km → Bradlo
SeznamyHory a kopce Orlických hor
Poznámkaskalní útvar na vrcholu
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříOrlické hory / Bukovohorská hornatina / Orličský hřbet / Suchovršský hřbet
Souřadnice
Vysoký kámen
Vysoký kámen
Horninarula
PovodíTichá Orlice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vysoký kámen (německy Hohestein či Hoherstein) je vrchol v České republice ležící v pohoří Orlické hory, v podřazeném celku Bukovohorská hornatina a na území přírodního parku Suchý vrch - Buková hora.

Název[editovat | editovat zdroj]

Vrchol se na státních oficiálních mapách vydávaných Zeměměřickým úřadem do března roku 2022 nazýval Vysoký.[1] Používání názvu Vysoký kámen je doloženo na státních mapách ještě na státní mapě 1 : 5 000 z roku 1997.[2] Staronový standardizovaný název Vysoký kámen zveřejnil Geoportál Zeměměřického úřadu v datové sadě Geonames.[3]

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Vysoký kámen se nachází v jihovýchodním cípu Orlických hor zvaném Bukovohorská hornatina asi 4 km na severozápad od jejího nejvyššího vrcholu Suchého vrchu, 6,5 km západně od města Králíky a 6,5 km severovýchodně od města Jablonné nad Orlicí. Jedná se o nejsevernější z dominantních vrcholů hornatiny.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Radioaktivní pramen
Výtok u cesty

Vysoký kámen je odvodňován nevýznamnými levými přítoky Tiché Orlice, která hřeben, jehož je Vysoký kámen součástí, obtéká. V severozápadním svahu hory se asi 1,5 km od Mladkova nachází radioaktivní pramen knížete Rostislava. Kolem pramene prochází červeně značená Jiráskova cesta. U hlavní cesty se nachází pouze upravený výtok, skutečný pramen resp. dvojice pramenů je několik desítek metrů nad ní přístupný po pěšině.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vysoký kámen je porostlý téměř výhradně smrčinami. Jediný významnější odlesněný prostor se nachází v podvrcholové partii na severním svahu hory. Odlesnění zde bylo provedeno v důsledku větrného polomu.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

V těsné blízkosti vrcholu prochází červená turistická značka Mladkov – Suchý vrch, která je součástí Jiráskovy cesty. Přímo na vrchol vede krátká značená odbočka. Souběžně s červenou značkou vede kolem vrcholu i naučná stezka Betonová hranice věnující se československému opevnění stavěnému před druhou světovou válkou proti Německu. Výchozí bod naučné stezky je v Mladkově a její trasa vede po úbočích Vysokého kamene a přilehlé Boudy. V nevelké vzdálenosti od vrcholu prochází též zeleně značená běžkařská trať z Čenkovic do Lichkova a Mladkova, úbočím a sedlem mezi Vysokým Kamenem a Hejnovem pak červeně značená cyklistická trasa Suchý vrch – Mladkov.

Přírodní útvary a umělé stavby[editovat | editovat zdroj]

Přímo na vrcholu hory se nachází nízké rulové skalisko, podle kterého hora získala svůj název a lehký objekt vz. 37 předválečného československého opevnění. Jeho linie o velkém množství objektů sestávající z jednoho sledu těžkého opevnění a dvou sledů lehkého opevnění vede přes vrcholové partie Vysokého kamene od sousední Boudy, v nitru které se nachází stejnojmenná dělostřelecká tvrz, směrem do údolí Tiché Orlice u Mladkova. V okolí sedla mezi Vysokým Kamenem a Boudou se nachází Muzeum Vysoký kámen, které je součástí Vojensko Historicko Technického Muzea - Vladek Vácha. Hlavním objektem muzea je pěchotní srub K-S 25 Na Sedle, dalším pak jediný lehký objekt vz. 37 na území Česka vybavený diamantovým příkopem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Základní mapa ČR 1 : 10 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2022-04-01]. Dostupné online. 
  2. Státní mapa 1 : 5 000 [online]. Český úřad zeměměřický a katastrální, 1997 [cit. 2022-03-31]. Dostupné online. 
  3. Prohlížecí služba WMS - Geonames [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2022-05-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]