Bouda (Orlické hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bouda
Bouda od lichkovského nádraží
Bouda od lichkovského nádraží

Vrchol846[1] m n. m.
Prominence13 m ↓ JJV sedlo
Izolace0,8 km → Suchý vrch
Poznámkadělostřelecká tvrz Bouda
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříOrlické hory / Bukovohorská hornatina / Orličský hřbet / Suchovršský hřbet
Souřadnice
Bouda
Bouda
Horninarula
PovodíTichá Orlice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bouda (německy Baudenkoppe) je vrchol v České republice ležící v pohoří Orlické hory.

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Bouda se nachází v geomorfologickém celku Orlické hory, podcelku Bukovohorská hornatina, okrsku Orličský hřbet a podokrsku Suchovršský hřbet.[2]

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Bouda se nachází v jihovýchodním cípu Orlických hor zvaném Bukovohorská hornatina asi 2,5 km na severozápad od jejího nejvyššího vrcholu Suchého vrchu, 6 km západně od města Králíky a 7 km severovýchodně od města Jablonné nad Orlicí. Od sousedních vrcholů v rámci hřebenu (Vysokého kamene a Bradla ji oddělují nepříliš hluboká sedla. Bouda je z hlavního hřebenu poněkud vystrčena na severovýchod, takže severní a východní svahy vykazují značnou prudkost a převýšení. Naopak od jihozápadu je v horském masívu poněkud utopena a je součástí mísy, která uzavírá dlouhý Uhelný důl přicházející od západu.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Z geologického hlediska je hora budována rulami.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Bouda je odvodňována levými přítoky Tiché Orlice, která hřeben, jehož je Bouda součástí, obtéká. Nejvýznamnějšími z nich je na západě Těchonínský potok a na východě Boříkovický potok.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Bouda je porostlá téměř výhradně a souvisle smrčinami.

Významné stavby[editovat | editovat zdroj]

Podle hory byla pojmenována dělostřelecká tvrz, jejíž podzemní systém se nachází v jejím masívu. Tvrz je součástí československého opevnění budovaného před druhou světovou válkou proti Německu. Přímo na vrcholu se nachází pouze kráter po propadlé pracovní šachtě. V nedalekém okolí se pak nacházejí jednotlivé bojové objekty tvrze a pozůstatky objektů z období výstavby včetně více než 1 km dlouhé úzkorozchodné dráhy.[3] Tvrz Bouda je provozována jako muzeum.[4]

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Těsně kolem vrcholu prochází lesní cesta přicházející od Bradla a vedoucí k pevnostním objektům. Dlouhým dolem přichází k hoře pevnostní silnice vybudovaná pro zásobování tvrze, na kterou u vchodového objektu navazuje cesta vybudovaná stavitelem pevnosti za účelem zásobování její výstavby a vedoucí do sedla mezi Boudou a Bradlem a dále východní svah hornatiny, kde se napojovala na již existující lesní cesty. Lesní masív na svazích hory je obsluhován dalšími lesními cestami.

Turistické trasy[editovat | editovat zdroj]

Přímo přes vrchol prochází zeleně značená trasa 4298 Těchonín - Lichkov jejíž značení využívá i v roce 2012 přetrasovanou naučnou stezku Betonová hranice. Vrcholovými partiemi hory, ale ne přímo přes vrchol, jsou také vedeny červeně značená Jiráskova cesta Suchý vrch - Mladkov s odbočkou do Králík a červeně značená cyklistická trasa 4071 Suchý vrch - Mladkov. Dále sem vedou zeleně a žlutě značené běžkařské tratě z Čenkovic, přičemž žlutá v prostoru Boudy končí a zelená pokračuje do Lichkova a Mladkova.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Vrch se nachází na území přírodního parku Suchý vrch - Buková hora. Podzemí tvrze Bouda je z důvodu ochrany zimoviště netopýrů zařazeno mezi evropsky významné lokality systému Natura 2000 pod názvem Bouda u Těchonína.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní mapa ČR 1 : 50 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2022-03-31]. Dostupné online. 
  2. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006)
  3. Úzkorozchodná trať na povrchu tvrze Bouda
  4. Dělostřelecká tvrz Bouda

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]