Michael William Balfe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michael William Balfe
Narození15. května 1808
Dublin
Úmrtí20. října 1870 (ve věku 62 let)
Hertfordshire nebo Rowneyské opatství
Místo pohřbeníKensal Green
Povoláníhudební skladatel, operní pěvec, dirigent, autor písní a zpěvák
Oceněnírytíř Řádu čestné legie (1870)
ChoťMagdalena Roserová[1]
DětiVictoria Balfeová[1]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michael William Balfe (15. května 1808 Dublin20. října 1870 Ware) byl irský hudební skladatel. Jeho nejslavnějším dílem je opera The Bohemian Girl z roku 1843, se známou árií I Dreamt I Dwelt in Marble Halls, již nazpívala řada zpěvaček, včetně Enyi, Sinéad O'Connorové nebo Sissel Kyrkjebøvé. Celkem je autorem 29 oper.

Začínal jako houslista, první koncert měl již v devíti letech v dublinské rotundě.[2] Roku 1823 zemřel jeho otec, načež odešel do Londýna, kde působil jako houslista. První koncert měl toho roku v Drury Lane a brzy se stal i členem orchestru Drury Lane Theatre. Roku 1824 odjel do Paříže, kde se učil kompozici u Luigi Cherubiniho a Gioachina Rossiniho. V roce 1825 odjel do Itálie, kde se živil jako operní zpěvák (roku 1834 debutoval v La Scale), ale začal i skládat. První operu složil ve 21 letech. Jeho rané opery jsou na italská libreta a ovlivněna italskou tradicí.[3] V Itálii se též oženil, s maďarskou sopranistkou Linou Roserovou. V roce 1835 se usadil v Londýně, téhož roku napsal první operu v angličtině, The Siege of Rochelle. Měla úspěch, a tak začal jeho úspěšná operní kariéra. Působil též jako dirigent - dirigoval například při prvním londýnském vystoupení Jenny Lindové nebo první Verdiho operu v Londýně.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Бальф, Михаил Вильям. In: Encyklopedický slovník Brockhaus-Jefron, svazek IIa.
  2. Michael W. Balfe (1808-70): His Life and Career. www.victorianweb.org [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné online. 
  3. Michael William Balfe | Irish musician. Encyclopedia Britannica [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]