Mezinárodní muzeum baroka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní muzeum baroka
Vchod do muzea
Vchod do muzea
Údaje o muzeu
StátMexikoMexiko Mexiko
MěstoPuebla
AdresaReserva Territorial Atlixcáyotl 2501
Založeno4. února 2016
Zaměřeníbarokní umění
Zeměpisné souřadnice
Puebla
Puebla
Puebla, Mexiko
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní muzeum baroka (MMB), španělsky: Museo Internacional del Barroco (MIB) je stavba zbudovaná v letech 20142016 na okraji městského parku v Puebla, hlavním městě stejnojmenného mexického státu. Autorem architektonického návrhu je japonský architekt Tojoo Itó, nositel Pritzkerovy ceny za rok 2013[1] a jeho studio Tojoo Itó & Associates. Muzeum bylo slavnostně otevřeno 4. února 2016 guvernérem Rafaelem Moreno Valle Rosasem.[2]

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Podle tvůrců projektu bylo záměrem vyjádřit sepětí člověka s přírodou vlnící se budovou, která dle jejich slov „prýští ze země jako pramenitá voda a roste k nebi“. Odkazuje na významnou epochu 17. a 18. století, kdy se baroko jako umělecko-kulturní směr rozšířilo po celé Evropě a v jejích koloniích.

urbanistické řešení

Pozemek, na kterém je muzeum postaveno má rozlohu 50 000 m² a od centra města Puebla je vzdálen cca 7 km. Mělká vodní plocha vybudovaná kolem části budovy, napomáhá jejímu začlenění do okolního prostředí městského parku. Před vchodem do muzea se nachází prostorné otevřené náměstí s lavičkami a dočasným parkovištěm pro auta a autobusy.

exteriér

Zhruba čtvercový půdorys dekonstruktivistické budovy tvoří 25 menších, vzájemně pootočených čtverců s oblým půdorysným zakončením. Čtyři vnitřní čtverce jsou vynechány a tento prostor je využit jako atrium s vodní plochou a fontánou. Ta je napájena systémem pro sběr dešťové vody stejně jako okolní jezírko.

Vnější stavbu, založenou na základových pasech, tvoří sendvičová konstrukce z prefabrikovaných panelů z bílého pohledového betonu. Po osazení panelů na místo byla konstrukce zmonolitněna vyplněním mezer mezi panely běžným betonem. Toto konstrukční řešení činí budovu odolnou proti zemětřesení.[3]

interiér

V přízemí, za vstupem do budovy je foyer s pokladnami, šatnou, obchodem se suvenýry a informačním centrem. V prostoru kolem centrálního átria o rozloze 1 800 m² je umístěno 11 výstavních prostorů. Osm z nich je vyhrazeno pro stálou expozici, tematicky rozdělenou na 8 oblastí, ve kterých se projevoval vliv baroka: malířství, sochařství, architektura, hudba, divadlo, literatura, móda a gastronomie. Zbývající 3 místnosti, každá o rozloze 400 m², jsou určeny pro dočasné výstavy s možností jejich propojení do jednoho velkého výstavního prostoru (1 200 m²). Na stejném podlaží je situováno i auditorium s 312 sedadly, které je možno propojit s velkým salonem ve druhém podlaží, kde se konají mezinárodní symposia odborníků. Zde jsou rovněž umístěny prostory kanceláří, výzkumu, restaurátorských dílen, vědecké knihovny a také restaurace s terasou s výhledem na park.

Pro veřejnost je otevřeno od úterý do neděle od 10:00 – 19:00 hod.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pritzkerovu cenu získal Japonec Tojo Itó
  2. CARRIZOSA, Paula. El Museo Internacional del Barroco abre sus puertas en la capital poblana. La Jornada [online]. 2016-02-05 [cit. 2016-12-30]. Dostupné online. (španělsky) 
  3. Redakce. Vlnící se Mezinárodní muzeum baroka v Mexiku. Beton. Říjen 2016, roč. 16, čís. 5, s. 12 – 15. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]