Maria Anna Thekla Mozartová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maria Anna Thekla Mozartová
Jiná jménaMarianne, Bäsle
Narození25. září 1758
Augsburg, Německo
Úmrtí25. ledna 1841 (ve věku 82 let)
Bayreuth, Německo
DětiMaria Josefa
OtecFranz Alois Mozart
MatkaMaria Victoria Eschenbachová
PříbuzníWolfgang Amadeus Mozart (bratranec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Maria Anna Thekla Mozartová (25. září 1758 Augsburg25. ledna 1841 Bayreuth), přezdívaná Marianne, známá jako Bäsle (malá sestřenice), byla sestřenice a přítelkyně Wolfganga Amadea Mozarta.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Augsburgu v Německu. Byla třetím a jediným přeživším dítětem Franze Aloise Mozarta (mladšího bratra Mozartova otce Leopolda) a Marie Victorie Eschenbachové. V říjnu roku 1777 se ve svých devatenácti letech v Ausburgu seznámila se svým bratrancem Wolfgangem. Tito dva mladí lidé k sobě měli blízký vztah, pravděpodobně i intimní.

Z jejich korespondence se dochovalo deset dopisů, všechny od Wolfganga Marianně. Přezdívá se jim Bäsle (v překladu z němčiny "malá sestřenice"). Pozoruhodné jsou především díky množství sexuálního humoru.

Po návratu Mozarta z Paříže přijala jeho pozvání (které dostala ve výše citovaném dopise) a navštívila celou jeho rodinu v Salcburku. V lednu roku 1779 jej doprovázela z Mnichova do Salcburku a zůstala zde dva a půl měsíce, navzdory nesouhlasu jeho otce. Možná doufala ve sňatek s Wolfgangem, avšak jejímu přání nebylo vyhověno. Vztah mezi nimi ochladl a naposledy se sešli v Augsburgu v březnu roku 1781.

Marianne byla vzdělávána v Mnichově odpovídajícím způsobem vzhledem ke svému postavení ve společnosti. Byla popisována jako krásná, milá, vtipná a životaplná dívka. V roce 1784 porodila nelegitimní dítě, dceru Marii Josefu. Jejím otcem byl doktor Theodor Franz de Paula Maria Baron von Reibeld, který se finančně o matku i dítě postaral.

Marianne Mozartová zůstala po celý život neprovdána. Po smrti své matky, která v roce 1791 ovdověla, se v roce 1808 přestěhovala za dcerou a zetěm, poštmistrem Franzem Josefem Streitelem. Její jediný vnuk Carl Josef zemřel v roce 1803 ještě jako kojenec. V roce 1812 se přestěhovala do Kaufbeurenu a v roce 1814 se s celou rodinou usadila nakonec v Bayreuthu, kde žila celých 27 let až do své smrti.

Padesát let po svém slavném bratranci zemřela Marianne v Bayreuthu ve věku 82 let. V jejích věcech byl nalezen obraz Mozarta, který jí v roce 1778 poslal z Mannheimu. O patnáct měsíců později zemřela i její dcera ve věku 58 let. Obě byly pohřbeny na okresním hřbitově v Bayreuthu, ale hroby již nejsou k nalezení. Během let byly přidělány pamětní desky na jejich dům a k branám hřbitova.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Maria Anna Thekla Mozart na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]