Losenheim (zřícenina hradu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Losenheim
Poloha
AdresaPuchberg am Schneeberg, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nepatrné zbytky hradu Losenheim se nacházejí na izolovaném skalním ostrohu severně od „Rotte Losenheim“, asi 5 kilometrů od městyse Puchberg am Schneeberg v okrese Neunkirchen v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy.

Podle polohy a pravděpodobně dřívější úlohy hradu jako sídla panství se jen skromně usuzuje ze zbytků zdí. Tyto jsou občas spojovány opravnými pracemi, protože se od devadesátých let privátními prostředky rekonstruují.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na počátku 13. století budoval „Gleißenfeld-Puchberger“ (z prostoru „Gleißenfeld/Scheiblingkirchen“ – kdysi „Puchberg“ – v tehdy nejistých dobách se budovaly hrady Puchberg, Losenheim a další. [1]

Dokumentárně je rod Losenheimerů od 13. až do 14. století doložitelný, V roce 1220 Wulfing von Losenheim a 1222 a 1225 Dietmar z Losenheimu je zmiňovaný. Patřili ke sloužící šlechtě Babenberků a vévody Leopolda VI. Babenberského (asi 1175–1230). I přesto je jmenován Losenheimer v první polovině 13. století, na podkladě archeologických nálezů byla stavba hradu provedena již v pozdním 12. století.[2]

Před 3. září 1264 je doloženo, že Rüdiger von Losenheim přenechal klášteru Heiligenkreuz dva a půl „Mansen“ a dvě zahrady k „Höflein na vyšší stěně“. Jako svědci byli „Wisento“, leník !Rüdiger z Losenheimu“, „Eberhard z Puchbergu“ – synovec „Rüdiger z Losenheimu a Tuote“ – manželka Rüdigera z Losenheimu.

Dne 3. září 1264 dosvědčuje Rüdiger z Losenheimu, že opatství Heiligenkreuz také dosud vyhrazuje právo fojtství nad "Gülte k Höflein" přenechává.

V roce 1278 je zmíněný Otto z Losenheimu

V roce 1304 se zříká Johann z Losenhaimu ve prospěch opatství Heiligenkreuz na tři hřivny feniků Gülte k Höfleinu, které jeho otec prodal.[3]

V polovině 14. století se shoduje vlastnické poměry panství Losenheim s onou zříceninou hradu Puchberg.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Maximilian Weltin, Christina Mochty-Weltin, Karin und Thomas Kühtreiber, Ronald Woldron: Wehrbauten und Adelssitze Niederösterreichs, Das Viertel unter dem Wienerwald, Bd.2, NÖ Institut für Landeskunde, St. Pölten 2003.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Max Weltin in: Wehrbauten und Adelssitze Niederösterreichs. Das Viertel unter dem Wienerwald. Bd. 2, NÖ Institut für Landeskunde, St. Pölten, 2003.
  2. Die Funde sind im Schneeberg-Museum in Puchberg ausgestellt.
  3. Richard Müller in: Unsere Heimat, Jahrgang 1889, S. 194 ff

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Burgruine Losenheim na německé Wikipedii.

Související článek[editovat | editovat zdroj]